Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Първокласници от СУ „Вичо Грънчаров” направиха книжка за 24 май

  24.05.2020 11:07
Първокласници от СУ „Вичо Грънчаров” направиха книжка за 24 май

Специален поздрав за Празника на буквите изработиха децата от 1 „а” клас на СУ „Вичо Грънчаров” и тяхната класна Кремена Витанова. Всяко от хлапетата нарисува и украси своята буква, а творбите им са събрани в специална книжка, в която има още много стихчета, песнички за буквите, рисунки и обяснения какво и защо празнуваме на 24 май.
24 Май е празник на писмеността, на българската просвета и култура. Той е празникът, който се чества от най-дълго време в близката ни история.На 11 май 1851 г. в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската писменост. Празникът започва редовно да се отбелязва през 1857 година. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров - това е общият църковен празник на двамата светии.
След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар.
24 май е празник, какъвто нямат другите народи по света - празник на писмеността, просветата, културата. Празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата.
Честит празник - учениците от I а клас в СУ "Вичо Грънчаров" и техния учител Кремена Витанова

https://read.bookcreator.com/vGmHqEcyppgTU3c8xGLMNXjmowG2/jFPnGwMZSH6k5_BU3TX-iA

 


Ключови думи
СУ Вичо Грънчаров
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати