Неделя, 14 Мар 2021
            
Култура

Горнооряховчанин е в Топ 3 на най-продаващите автори от Люксембург

  24.05.2020 10:29
Горнооряховчанин е в Топ 3 на най-продаващите автори от Люксембург


Люксембург е малка страна и конкуренцията не е голяма, смее се Найден Костов, когато споделя, че вече е в Топ 3 на най-продаваните автори от херцогството. Всъщност скромността му е излишна, защото книгите му са номер 1 в своята категория в „Амазон” за много държави, а над 100 000 екземпляра са купени или изтеглени безплатно и са стигнали до своите читатели. Фейсбук страницата му има близо милион последователи.
А в скоби можем да добавим, че Люксембург не е град-държава, както много хора погрешно смятат. Великото херцогство по територия е повече от половин Великотърновска област, с два пъти и половина повече  население.


Пет книги в хартиен, електронен и аудио формат е издал досега роденият в Горна Оряховица Найден Костов. Това е може би най-обсебващото от многото му хобита, на което отделя най-много време. Иначе Найден работи в Европейската инвестиционна банка, а в свободното си време пътува, гмурка се, занимава се с ракетомоделизъм и най-вече обича на научава нови неща.
Точно любопитството и страстта към научаване на нови неща го отвеждат и до създаването на книги. От дете харесвал любопитните факти и каретата в учебниците „Знаете ли, че?”. През 2015 г. с приятеля си Димитър Вълчев създава уебсайт,  посветен на ненужни, но забавни факти - www.raiseyourbrain.com. Година по-късно имал достатъчно материал за първата му книга - „1123 невероятни факта“.
Самото издаване на книгата също му помогнало да научи много нови неща. Сам се научил как да я пусне първо в електронен вариант, а след това да я подготви и за хартиено издание. Работи с „Амазон” – световен лидер в интернет търговията. Книгата му бързо натрупала добри отзиви и се продавала добре. Което пък го подтикнало да направи още една - „Кое е грешното? – книга за куизи“.
В третата му книга пък се включил синът му Павел. 8-годишното по онова време момче  направило илюстрациите към „Страхотни факти за цялото семейство“. По-малкият син - Николай, също иска да допринесе за бъдеща книга и вече подготвя детски рисунки.
„Опитвах се да се уча от грешките си, да експериментирам, да откривам закономерности. Не съм съвсем успял, все още се изненадвам, когато някоя книга започне да се продава, без да съм направил нещо особено, или скъпа промоция и реклама не дадат задоволителен резултат. Доволен съм от постигнатото”, разказва Найден.


Въпреки че книгите са му все още само хоби, си е поставил за цел да издава поне по една, но не повече от две книги годишно. Досега те вече са пет, като последните две са своеобразно продължение на първата. „853 невероятни факта“ и „523 невероятни факта“ са в отговор на интереса и препоръките на читателите – обемът е същият, но има повече информация за всеки факт.
От няколко месеца има и две аудиокниги. Наложило се да изучава и този процес - как се прави кастинг на артисти, как се прави маркетинг на аудиоформат и т.н.
„Питаха ме как избирам броя на фактите, дали са числа на Фибоначи… Всъщност, за първата исках да не е кръгло число, после така тръгна - да завършва на три. Много ми помогнаха с идеи колеги и приятели, както и много тестови читатели, които не познавах до момента. Тестови читател е човек, който прочита ръкописа преди публикация и си казва мнението. Обикновено го правят за чест и слава, аз винаги публикувам имената на най-продуктивните тестови читатели в края на всяка книга. Много хора подпомогнаха издаването на първите книги чрез кампания за групово финансиране (crowd-funding)”, разказва Найден за създаването на книгите си.
Често го питат защо не пише на български и защо не продава в България. Всъщност е правил проучване. Само че мащабите на българския пазар са доста скромни като цяло, а и неговите теми интересуват доста ограничен брой читатели. Естествено се чувства много по-уверен да пише на роден език, но към момента не планира нищо конкретно в тази насока, нито ще търси изява в нова литературна форма.
Всъщност първите литературни изяви на Найден са в родната Горна Оряховица. Той е завършил Електротехникума и е бил част от екипа, списващ училищния вестник „Късо съединение”. В училището открива и таланта си за езици. Започнал с английски, който научил в ТЕТ, а в работата си днес ползва още немски, френски, гръцки, руски и испански, а в момента учи италиански.
Още като ученик започнал да се занимава с парашутизъм. Продължил да скача и в Националния военен университет. След завършването му 8 години работил във Военното разузнаване. Бил е на мисия в Ирак с българския контингент.
„Не направих големи геройства там, но след своето завръщане се ожених за прекрасната си съпруга Анна”, казва за този период от живота си Найден.
През 2010 г. напуска България и започва работа към Европейската комисия в Брюксел. В края на 2011 г. се мести със семейството си в Люксембург. Работи за Европейската инвестиционна банка - тази, която финансира хиляди жизненоважни проекти в България, Европа и по света.
През цялото време продължава да учи и при всяка смяна на работата следва нова специализация. Освен половината дузина езици, е изучавал Военно разузнаване, Гръцка филология, Превод с английски, Дипломация, Бизнес администрация… „Винаги съм обичал да чета и научавам нови неща. И досега забавлявам колегите си, като всеки ден им пращам по един шантав въпрос на небивала тематика”, разказва Найден. Като ученик е участвал в „Минута е много“. Като на майтап изкарал и приемния изпит за МЕНСА.
За себе си казва още, че е вманиачен на тема пътуване, като се старае всяка година да посещава по няколко нови страни. Затова се чувства пряко засегнат от истерията с коронавируса, която провалила много планове. По темата за вируса отбелязва личното си мнение, че докато броят на преките жертви от епидемията в България не изглежда стряскащ, броят и типът на косвените пострадали ще се разкрият тепърва - жертви на продължителната изолация (увредено психическо здраве и засилен семеен тормоз), загубени работни места и фалити, ограничен достъп до здравеопазване за всички останали пациенти (отложени операции и трансплантации) и т.н. Предстоят много и интересни промени както в обществото, така и в бизнеса. Всички установихме вече, че за толкова много професии работата от вкъщи е напълно възможна, откъдето отпада необходимостта от пътуване. От друга страна видяхме ограниченията на дистанционното образование, бяхме свидетели колко бизнес модели бяха хванати неподготвени и просто нямаха план Б, споделя Костов.
Наскоро започнал да се гмурка – практикува скуба дайвинг до 40 метра дълбочина. Буквално преди седмици с децата се запалили по ракетомоделизъм. „Вече покорихме височина от 400 метра, като в процеса загубихме няколко ракети”, отново се смее Найден.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Найден Костов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати