Вторник, 27 Сеп 2022
            
Други

Ремонтират 150 км от републиканската пътна мрежа в област Велико Търново

  22.05.2020 11:28
Ремонтират 150 км от републиканската пътна мрежа в област Велико Търново

Предстои изпълнението на мащабни ремонти на републиканската пътна мрежа в област Велико Търново. Средствата са осигурени от Агенция „Пътна инфраструктура“ и ще се използват за  подобряване на експлоатационното състояние на основните пътни артерии в областта.
Това обяви директорът на Областно пътно управление - Велико Търново инж. Венцислав Ангелов на работна среща с областния управител проф. д-р Любомира Попова.  На срещата бе обсъдено състоянието на пътната мрежа в региона и предстоящите мероприятия за подобряването му. Двамата коментираха и възможностите за реализиране на важни проекти за реконструкция и рехабилитация на определени пътни участъци, както и на мостови и тунелни съоръжения.
Инж. Ангелов информира областния управител за изпълнявани и предстоящи ремонтни дейности по РПМ на територията на област В.Търново,  както следва: до края на м. май 2020 г. приключва текущият ремонт на първокласния път 1-4 „Севлиево - В. Търново - Търговище“ в границите на областта. Стойността на ремонта възлиза на 388 хил. лева. Средствата  се  използват за частично преасфалтиране, премахване на излишна растителност в обхвата на пътя и отводняване.
Още 216 хил. лв. са отпуснати за предстоящото изпълнение на същите дейности и на път I-5 „П.Тръмбеш - В. Търново - Бряста“, както и текущ ремонт на същия път в участъка от с. Самоводене до разклона за Преображенския манастир. Там ще бъдат изравнени сляганията на пътното платно вследствие на свлачищни процеси, след предварително изпълнение на отводнителни мероприятия.
Текущи ремонти и поддържане се предвиждат на Прохода на Републиката и по път III-514 „Г. Оряховица - В. Търново“. Предстои изпълнението на дейности за подобряване състоянието на път III-405 „Добромирка - Павликени“ в участъка Вишовград - Бяла черква.
През настоящата година се предвижда старт на изпълнението на превантивни ремонти на четири пътни участъка: на път II-53 „Поликраище - Елена“ в участъка от км 16+340 до км 34+400 от Лясковски кантон до разклона за гр. Златарица. Одобреното задание е на стойност 12 161 000 лв.; на път III-303 „Павликени - Пушево“ в участъка от км 41+380 до км 56+900 от с. Михалци до Пушевски кантон с одобрено задание на стойност 10 728 000 лв.; на път II-52 „Вардим - Свищов“ в участъка от км 42+200 до км 49+300; на път III-407 „Ново Градище - Стражица“ в участъка от км 2+500 до км 19+980.
Стойностите ще бъдат определени след изготвяне на съответните технологични проекти.
Предвиден е необходимият финансов ресурс за ремонт на моста на път III-407 край с. Каранци, община П. Тръмбеш, на който към момента е въведена забрана за преминаване на автомобили с обща маса над 3, 5 т. Съоръжението е строено през 1978 г. и е силно компрометирано. Там ще бъдат ремонтирани пропаднала опора и горното строене на прилежащите й отвори, както и цялото пътно платно. Ще бъдат монтирани нов парапет и ограничителни системи. Започва проектиране за ремонт и на свлачището на същия път в близост до моста.
Предстои изпълнението на четирите етапа и на още един от мащабните ремонти на път II-53 „Лясковец – Мерданя – Миндя – Елена – Майско - Сливен“. Участъкът е от близо 27 км, попадащи на територията на областите Велико Търново и Сливен. Осигурени необходимите средства по ОП „Региони в растеж”. Ремонтът включва преасфалтиране с грапава настилка, ремонт на отводнителните съоръжения, премахване на излишната растителност в обхвата на пътя, поставяне на армировъчни мрежи, полагане на нова маркировка, както и подновяване на знаковото стопанство. През 2019 г. от АПИ беше даден старт на обществената поръчка за избор на изпълнител на ремонта.
В плановете на ОПУ - Велико Търново за настоящата година влиза и дълго отлаганият ремонт на двата тунела на път I-5 „Русе - В.Търново - Габрово“, както и на мостовото съоръжение между тях. Предвижда се цялостен ремонт: отводняване, подмяна на облицовката, ремонт на тротоарите и преасфалтиране. В момента в АПИ тече процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител за проектиране. Ремонтните дейности ще започнат след изготвяне на проекта и избор на изпълнител на същите.
Всички ремонти, обхващащи около 150 км от републиканската пътна мрежа в областта, следва да приключат до края на строителния сезон на настоящата 2020 г.
В края на работната среща областният управител  подчерта, че държи на добрата комуникация и координация между институциите и винаги е на разположение в моменти на необходимост от бързи и спешни действия.


Ключови думи
Областно пътно управление
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати