Събота, 01 Oct 2022
            
Култура

Лапидариумът на Регионалния исторически музей става открита сцена за концерти и спектакли на МДТ „Константин Кисимов“

  21.05.2020 11:03
Лапидариумът на Регионалния исторически музей става открита сцена за концерти и спектакли на МДТ „Константин Кисимов“

Екипът на великотърновския театър възстановява своята спектаклова дейност с камерни концерти и драматични постановки на откритата сцена в Лапидариума на Археологическия музей в старата столица. След близо тримесечно прекъсване заради въведеното извънредно положение в страната, публиката отново ще може да се наслади на изпълненията на артистите и музикантите от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”. Спектаклите сред естествения декор на статуи и колони от римската епоха започват през юни.
„Община Велико Търново и Регионалният исторически музей първи ни подадоха ръка в тази трудна ситуация. От години работим в тясно сътрудничество с тях, а сега отново ни помагат, за което много им благодаря. Започваме срещите с публиката на живо с по-камерни форми, каквито са указанията на Министерството на културата. Те ще бъдат представени в Лапидариума. Спектаклите, в които участва по-голяма част от състава на МДТ, ще бъдат изнесени на сцените в Летния театър и крепостта „Царевец”, обясни директорът на великотърновския театър Васил Вълчев.   
Той отправи специална благодарност към ръководството и екипа на Регионалния музей за подкрепата и припомни, че сътрудничеството между двете културни институции датира от 2012 г. „Тогава сред уникалната атмосфера на Лапидариума за първи път представихме камерен концерт с класическа музика. След това стана традиция през летния туристически сезон великотърновският театър да изнася на открито концерти и камерни спектакли от своя репертоар”, каза още директорът на МДТ.
Той допълни, че програмата на театъра за юни вече е готова. Извънредното положение завари творческия екип броени дни преди премиерата на оперетата „Прилепът” на Щраус и прекъсна последните репетиции. Сега премиерата трябва да бъде на открита сцена, но кога все още не е ясно.  Предстои да бъде изготвена програма и за изявите през юли. Има предварително заложени ангажименти, а дали ще се реализират зависи от това кога ще бъде отменена извънредната епидемиологична обстановка в страната.
Първата среща с публиката в Лапидариума е на 4 юни от 20,30 часа, когато ще бъде представен галаконцертът "Празнични гласове". В него участват оркестърът и солисти на МДТ „Константин Кисимов”, а гост-диригент е Георги Патриков. В програмата са включени едни от най-обичаните оперни и оперетни арии и дуети, както и популярни канцонети.
Спектаклите в Лапидариума продължават на 11 юни от 20,30 часа постановката „Духът на поета” от Стефан Цанев. На 16 юни от 20,30 часа е концертът на хора на великотърновския театър с диригент Яница Брънзелова. Сред римските статуи и колони ще звучат произведения на български композитори, Прокофиев, Гершуин, Верди и др. Те ще бъдат изпълнени от мъжки акапелен хор, смесен акапелен хор и с музикален съпровод на пиано от Мария Добрева. Изявите на камерната открита сцена в Лапидариума завършват на 18 юни от 20,30 ч. с постановката „Червило” по съвременни американски автори.
Билети за спектаклите се продават на на касата на МДТ „Константин Кисимов”. В деня на събитията билети ще се продават и на изнесена каса на входа на Лапидариума от 19,30 ч.


Ключови думи
лапидариум
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати