Сряда, 28 Сеп 2022
            
Икономика

Пазарът на имоти блокира, очаква се криза и в строителството

  19.05.2020 12:00
Пазарът на имоти блокира, очаква се криза и в строителството

Една от големите банки, с традиции в ипотечните заеми и кредитиране на строителни фирми, е обявила, че спира кредитиране на акт 14 и ограничава силно фирмите, с които работи. В списъка от строителни фирми, които ще продължат да бъдат кредитирани, няма нито една от великотърновски регион. Това е знак, че предстои криза не само на имотния пазар, но и в строителството, тъй като има опасност започнати обекти да не могат да бъдат завършени, коментираха брокери. Ако примерът бъде последван и от други банки и строителите не могат да получат свеж ресурс, като продават на груб строеж и не могат да получат кредити, се поставя под съмнение въобще възможността им да работят. Рискът започнати сгради да останат недовършени, както се случи преди десет години, е много голям и всички на пазара трябва да са много внимателни, съветват експертите.

На практика в момента пазар на недвижими имоти в Горна Оряховица няма. Правят се малко сделки, най-вече чрез съдебни изпълнители. Общо взето така е и във Велико Търново, а и в цялата страна. Голямото търсене на имоти в селата, породено от кризата с коронавируса, всъщност е твърде преувеличено твърдение. Търсене на къщи в селата около старата столица винаги е имало, предлагането е малко и цените съответно държат високи нива. Това е малък сегмент от пазара, който все още е жив. Но не може да се каже, че отбелязва и някакъв ръст.

Причините за поредната пазарна криза до голяма степен са обвързани с коронавируса, но си има и предистория. Здравната криза просто направи някои процеси да се случат по-бързо.

В момента хората са силно притеснени за бъдещето си и за доходите си, така че не смеят да се нагърбват с нови заеми. Това е едната страна на проблема.

От другата страна са банките, които силно ограничиха ресурса за ипотечни заеми и кредити в строителството. Категорично в миналото останаха възможностите за пълно финансиране на ипотека. В последните месеци банките непрекъснато намаляват процента от стойността на имота, който са склонни да финансират. Ако доскоро са отпускали 70-80%, то вече дават 60%. Това означава, че купувачът трябва да има значителни собствени средства.

Не остана банка с фиксирана лихва, ако има такива предложения те са за много кратък период от време – най-много 2-3 години. Лихвите са плаващи и прогнозите са, че плавно тръгват нагоре. Повече банки не предлагат и рефинансиране на кредити, което също е знак, че ресурсите са ограничени.

В следващите месеци не се очаква рязко съживяване и кризата в бранша едва ли ще бъде преодоляна до края на годината, казват още брокери на имоти.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
недвижими имоти
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати