Неделя, 14 Мар 2021
            
Други

Разрешиха на детските градини да отворят на 22 май (обновена)

  19.05.2020 11:36
Разрешиха на детските градини да отворят на 22 май (обновена)

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която разрешава отварянето на детските градини и ясли в цялата страна от 22 май. До 1 юни кметовете на общини трябва да създадат нужната организация. Посещението на ясла или градина няма да бъде задължително и няма да е обвързано със семейните и социалните помощи. Няма да се изисква и бележка по Наредба 3.
Това стана ясно от брифинг в Министерския съвет. Възстановяването на работата на яслите и градините ще е при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания и противоепидемичните мерки, гарантиращи безопасна и здравословна среда за децата.
На този етап предлагаме да не се изисква бележка по Наредба 3 за постъпване в детска градина, включително и за направени микробиологични изследвания. Времето е малко, струпването пред лекарски кабинети и лаборатории ще е голямо и ще затрудним отварянето на градини и ясли. Разбира се, медицинският контрол ще бъде сериозен, непрекъснато ще има медициниско наблюдение. При постъпването в първия ден ще се мери температурата на всяко дете с нормален живачен термометър,  а не с дистанционен – знаете, че вторите не дават точна оценка на температурата. В същото време родителите ще подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с която ще декларитат, че са запознати с всички мерки в детската градина и че доброволно са пожелали детето им да постъпи в нея. Предвидени са и други мерки, които гарантират физическата дистанция между родители и персонал, така че да не се допусне заразяване, обясни здравният министър Кирил Ананиев.
Министърът на образованието Кирил Вълчев апелира при възможност децата да си останат вкъщи.
Въпреки че взимаме решение за отваряне, не препоръчваме на родителите, ако имат друга възможност, да пускат децата. Епидемията и опасността далеч не са отминали, предупреди  Вълчев.
Очакванията на властите са в петък, 22 май, да отворят предимно частните забавачки, а останалите да направят това през следващата седмица. Друго очакване е групите да са със средна пълняемост от 10-11 деца, като в големите градове тя може да достигне до 12-18 в група.
Традиционно пълняемостта намалява през летните месеци. Децата във вързаст I - III клас излизат във ваканция от 1 юни, една част от тях, заедно с братчетата и сестричетата си напускат големите гардове. Така всяка година имаме средна посещаемост през летните месеци до 50% от нормалната. Така че това ще бъде фактор, който ще намали средната посещаемост. Ако при редки изключения се получи многочислена група – директорите уверяват, че ще намерят организационни и технически решения да направят подгрупи или да реорганизират. В този смисъл решихме да не въвеждаме максимално ограничение, тъй като очакваме малочислени групи и да не стигаме до сменен режим, коментира Вълчев.  
Ако времето позволява, децата ще прекарват по-голяма част от времето навън. Логично няма как да бъде осигурена дистанция между децата в една група, но ще се осигури такава между групите, между учителите на групите, между учителите и родителите. Учителите ще работят с лични предпазни средства – маски, шлемове.
Ще бъдат увеличени часовите интервали, в които децата се водят или взимат от градина. Те ще бъдат оставяни пред входа на сградата, когато времето позволява това, или в преддверието й. Целта на тази мярка е също избягване на струпването на повече хора.
До последния работен ден на всяка седмица всеки директор ще трябва да се е допитал до родителите колко от тях смятат да пускат децата си на градина през следващата седмица.
При установяване на случай на коронавирус в детска ясла или градина няма да се прави извънредна система за поставяне под карантина, такава има. Знаете, че често в градините и яслите установяваме карантина по повод на други заболявания. В случая се действа по същия начин. Много зависи от големината на градината – там, където има възможност и децата са отделени на групи, които не контактуват, се поставя под карантина само засегната група. Ако са по-малки и има контакт, се поставя цялата градина, не се приемат нови деца за 14 дни, подлагат се на изследвания и наблюдения.Истината е, че нямаме притеснения за децата и здравето им, а за персонала, който работи там и за възможността децата да пренесат инфекция в домовете си. Но когато всичко е под контрол и мерките се спазват, рискът не е голям, каза и главният държавен главен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Тендецията на заболеваемостта ще бъде проследявана чрез целево тестване на персонала на случаен принцип.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
детски градини
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати