Сряда, 17 Мар 2021
            
Други

Първи демонстрации в Никополис ад Иструм след отмяната на извънредното положение

  16.05.2020 14:24
Първи демонстрации в Никополис ад Иструм след отмяната на извънредното положение

През Никополис ад Иструм са минали немалко епидемии. Според някои историци чумата от времето на Юстиниан I например всъщност е причината за загиването на империята му. До римския и ранновизантийски град край село Никюп достигнала и чумата от времето на Марк Аврелий.
Информация по теми като тази могат да получат посетителите на Никополис ад Иструм. Днес и утре там се провеждат демонстрации на облекло, снаряжение, занаяти и бит на хората от Античността. Освен да се запознаят с живота и дейностите на древните, туристите могат да се докоснат и снимат с реплики на оръжия и дрехи от епохата, да се снабдят със сувенир или дори да се включат в неговото изработване. Така на практика в града започва активният туристически сезон, забавил се заради пандемията от коронавирус. Събитието тече при спазване на всички противоепидемични мерки.
Демонстрациите правят Анна и Димитър Спасови от Свищов - дългогодишни участници в исторически реконструкции в България и чужбина, с опит в занаятите, музейното дело и историческите презентации. От няколко години животът на семейството е преплитане на това, което е било някога, и това, което е сега.
Радвам се, че можем по някакъв начин да започнем сезона в тази странна година. Идеята беше активният сезон за нас да започне към края на март, но не стана, както го мислехме. Важното е, че нещата се случват. Имаме съгласието на директора на Регионалния исторически музей във Велико Търново д-р Иван Църов и на Общината. Решихме да добавим към огромната стойност на този обект и нашето мъничко – със занаятчийските неща, които представяме, с оборудването, което сме донесли. Имаме облекло от Раннокласическия Рим, от по-късния, снаряжение и най-вече хиляди истории, които да разказваме на хората. Общо взето да направим нещо като малък фестивал, който да стане постоянен, през цялата седмица. Хората обаче още се притесняват да излизат, идват евентуално събота или неделя. Но когато видим оживление, ще сме тук постоянно, когато не сме на форум някъде в страната или в чужбина. Ще докараме грънчарско колело и други неща, които хората ще могат да пробват. Да видят кое как е било в Класическия Рим. И всичко това правим при спазване на всички предписания срещу епидемията. Така че сме безопасни, добре оборудвани, с огромно очакване на туристите и още по-огромно да направим Никополис ад Иструм още по-популярно и атрактивно място, сподели Димитър Спасов.
Този уикенд демонстрациите в Никополи ад Иструм са безплатни за всички посетители на археологическия резерват.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Никополис ад Иструм
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати