Събота, 01 Oct 2022
            
Други

Доброволци броят врабчетата в България

  16.05.2020 12:50
Доброволци броят врабчетата в България

На 16 май, събота, за четвърта поредна година се прави преброяване на врабчетата в България. Преброяването се извършва само от доброволци, регистрирани на сайта на кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българското дружество за защита на птиците. Участието в броенето на врабчетата изисква само лесна и бърза регистрация на vrabcheta.bg. Това е платформата, на която се събират данните – посочва се броят на преброените врабчетата.

Да бъдете врабчеброец изисква освен регистрация на сайта на кампанията „Ние броим врабчетата“ и възможност да отделите 10 минути във времевия интервал от 9:00 до 12:00 ч. на 16 май (събота), за да преброите врабчетата на избраното от вас място и накрая да въведете данните на vrabcheta.bg.

„Кои са любимите ви градски птици? Сигурни сме, че повечето от вас ще отговорят – врабчетата. Близки, познати и симпатични, тези птици съпътстват живота на човека от 100 века.

Замисляли ли сте се обаче кога за последен път видяхте врабче? Преди три дни, преди седмица или повече? А само допреди десетилетие врабчетата бяха част от ежедневието ни.

Какво се случва с врабчетата?

Врабчетата намаляват и това е факт. За последните 10 години са с 30% по-малко. Ще продължи ли тази тенденция и има ли вероятност любимите ни градски птици да изчезнат напълно  от живота ни?

Ние броим врабчетата

Броенето ще ни помогне да установим численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабчета преобладава у нас.  Ще провеждаме кампанията ежегодно, така че да установим каква е трайната тенденция в популациите им и да установим причините за тези тенденции. Анализът на данните ще ни даде отговор на въпроса какви са причините за установените тенденции”, обясняват инициативата си организаторите от Българското дружество за защита на птиците.


Ключови думи
врабчета
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати