Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

В община Лясковец 60 души ползват услугата топъл обяд

  11.05.2020 09:42
В община Лясковец 60 души ползват услугата топъл обяд

Община Лясковец реализира проект „Осигуряване на топъл обяд на уязвимите лица от Община Лясковец” в изпълнение на целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация - 2020 г.”, финансиран от Агенция за социално подпомагане” - гр. София. Периодът на реализацията му е от 1 май 2020 г. до 19 юни 2020 г. в рамките на 33 работни дни и обхваща всички населени места от община Лясковец.
Стойността на проекта е в размер на 5 742 лв., като от тях 4 950 лв. са за закупуване на хранителни продукти за приготвяне на топла храна и 792 лв. за режийни разходи.
60 нуждаещи се лица получават от 4 май 2020 топъл обяд. Стойността на един храноден е в размер на 2.50 лв., достатъчен за приготвяне на супа, основно ястие, хляб и веднъж седмично десерт. С оглед спазване на противоепидемичните мерки, храната се доставя по домовете на ползвателите, с цел да няма струпване на хора при получаването й и спазване указанията на Националния оперативен щаб в условията на пандемия.
От топъл обяд се възползват 29 нуждаещи се лица в Лясковец, 14 в Джулюница, в Козаревец трима души, в Мерданя едно лице и в Добри дял 13 лица. Реализацията на социалната услуга се извършва от служителите на Домашен социален патронаж - гр. Лясковец. Храната се приготвя в модерно оборудваната кухня на Патронажа. Доставката до домовете на потребителите се извършва с автомобилите на Патронажа и автомобили, предоставени от други институции, с цел подпомагане на уязвимите хора.
Лицата, имащи право да получават топъл обяд по целевата програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация-2020 година”, бяха одобрени по няколко критерия. Това са хора от следните целеви групи: уязвими лица, в това число и възрастни над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедността ( за 2020 г. – 363 лв.), определена за страната, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях и в условията на извънредно положение не са в състояние да си осигурят храна. От услугата се ползват и лица, които поради възрастта си, поради трайно увреждане или в резултат от заболявания не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна. Топъл обяд получават и лица с ниски доходи, под  линията на бедност (до 363 лв.), определена за страната, за времето, за което са поставени под задължителна карантина.


Ключови думи
топъл обяд Лясковец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати