Сряда, 28 Сеп 2022
            
Култура

„На 50 години вече съм намерил себе си”: художникът Габриел Панев открива юбилейна изложба онлайн

  08.05.2020 10:26
„На 50 години вече съм намерил себе си”: художникът Габриел Панев открива юбилейна изложба онлайн

На 9 май, когато навършва приличната възраст 50 години, великотърновският художник Габриел Панев ще открие своята юбилейна изложба. Засега само онлайн, на своята фейсбук страница. В нея ще представи около 80 картини, създадени през последните 3 години, с които ще изненада и провокира своите почитатели и приятели. Символичното откриване е от 10 часа, а всички, които желаят, ще могат да поздравят юбиляра, да коментират картините му или просто да си общуват с него.

Творбите са част от луксозен каталог, подарък от негови приятели. Той ще е готов в книжен вариант за рождения му ден. Съдържа три раздела – абстрактна живопис, фигуративна (серия голи тела) и лична колекция на тема музика – портрети на любими музиканти, които са го вдъхновявали.  

Заради пандемията от корона вируса, подготвяната с ентусиазъм от края на миналата година изложба се отлага за по-добри времена. Иначе тя щеше да бъде в нетрадиционната и авангардна среда на подземен паркинг в най-новия хотел „Търновград” до Хуманитарната гимназия. „Идеята ми беше картините, около 200 на брой, да бъдат разположени на тези бетонни стени, защото моите работи, особено в последните години, са абстрактни и модерни, и щяха да стоят много добре и ефектно. Щеше да има кетъринг, диджей…И Ники Кънчев, който ми е приятел, го поканих да открие изложбата. Въобще, много сериозна организация. Планираната дата беше 8-ми май, а на другия ден, на 9-ти, щях да празнувам рождения си ден с близки и приятели от цяла България в „Арбанашки хан”, където се и оженихме с моята съпруга. Но, някой път така се получава – човек предполага, Бог разполага. Да сме живи и здрави, и двете събития ще се състоят, макар че емоцията никога няма да е такава, каквато предполагах, че ще бъде”, споделя със съжаление Габриел Панев. И затова, за да не разочарова съвсем себе си и своите почитатели, ще покаже картините си виртуално. Сегашната изложба, нищо, че е няма да е толкова пълна, е замислена е като ретроспекция на творчеството му -  от студентските му години, през сюрреализма, до най-новите му търсения. Това подсказва и нейното заглавие – „Моят път”.  

 Син на прочутите великотърновски художници Христо и Иваничка Паневи, Габриел буквално е израснал в техните ателиета и рисува от както се помни. „Учех си уроците там. Всички срещи, всички разговори бяха свързани все с изкуството. Никога дори и не съм се замислял с какво ще се занимавам”, признава рожденикът. Но излязъл отдавна от тяхната сянка, 50-годишният художник с всяка своя картина върви към творческата си зрялост с талант и чувствителност на истински и стойностен творец. „Художникът постоянно се променя. Поне при мен, през 5 – 10 години преминавам през различни етапи. И аз, и моите родители сме много работещи, не се задоволяваме с рутината и постоянно търсим нови изразни средства. Спокойно мога да кажа, че сега вече съм намерил себе си и това, което правя, ме задоволява изцяло естетически като краен резултат”.

През всичките тези трийсетина творчески години Габриел Панев го е вдъхновявала музиката. Тя е неговата муза. Определя себе си като голям меломан и първата му работа, като влезе в ателието, е да си пусне грамофона, за да слуша любимите парчета от 80-те и 90-те години, които често му дават идеите и насоките за бъдещата творба. И не само те, разбира се, а пътуванията, срещите с хората, любимата жена Петя.

Изложбата на Габриел Панев на 9-ти май, макар и онлайн, каквато е новата реалност, е безспорно културното събитие на седмицата. За зрителите остава естетическата наслада, защото, убедена съм, от тези 80 картини има за всекиго по нещо, което ще докосне душата му.

Ана Райковска

     

 

 


Ключови думи
Габриел Панев юбилейна изложба онлайн
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати