Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество

700 000 лева дарение от Делян Пеевски спаси гората на Црънча

  07.05.2020 13:20
700 000 лева дарение от Делян Пеевски спаси гората на Црънча

Гората в землището на с. Црънча няма да бъде продадена на търг. Тя ще бъде превърната в парк, който да се ползва както от жителите на селото, така и от хората в цялата област.
Това стана ясно от пресконференция на кмета на Пазарджик Тодор Попов. До неочаквания обрат се стига, след като фирмата "Интръст" на Делян Пеевски е заявила желание да дари 700 000 лева, за да не се превръща село Црънча в заложник на финансовите нужди на общината.
В сряда, навръх Гергьовден, над 100 жители на село Црънча направиха мълчаливо бдение в знак на протест срещу решение на Общинския съвет на Пазарджик, взето преди седмица. То предвиждаше близо над 368 000 кв. м. гора в землището на селото да бъдат продадени на публичен търг.
"Тъй като в последните няколко дни във фокуса бе продажбата на една гора, това събуди доста полемика и гледни точки. През вчерашния ден проведох няколко разговора и днес се получи едно писмо до мен и председателя на Общинския съвет", заяви на пресконференцията кметът на Пазарджик Тодор Попов.
Писмото е от "Интръст" ЕАД, еднолична собственост на Делян Пеевски, и в него се посочва, че гневът на жителите на селото е напълно закономерен и справедлив, както и че селото не трябва да се превръща в заложник на финансовите нужди на общината, стана ясно от думите на Попов, който изчете документа. В него се призовава Общинският съвет на Пазарджик да отмени решението си, като се посочва, че в деня, следващ този акт, по решение на едноличния собственик на "Интръст" Общината ще получи 700 хил. лева помощ, с изрично посочено желание половината сума да бъде използвана за парк, носещ името на Св. Георги Победоносец, а другата половина от сумата - за издръжка и развитие на местния клуб "Хебър".
"Благодаря на г-н Делян Пеевски за жеста, който направи към нас. С неговото решение гората остава завинаги на Црънча, а огромна сума пари ще бъде дарена на общината и спорта", заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов. "Г-н Пеевски е най-големият дарител на Община Пазарджик във връзка с борбата с пандемията от коронавируса. Сега прави нов жест към Общината! В тези трудни времена се доказва кой какъв човек е. Благодаря на г-н Пеевски и в личното си качество", допълни Попов. "Остава да приемем с благодарност направеното дарение. Казусът приключва, като гората си остава на Црънча и ние ще използваме тези средства по волята на дарителя. Аз освен всичко друго му благодаря, че той се включва активно в подпомагане на спорта в Пазарджик и съм убеден, че няма да е само това", завърши Попов.

Източник: monitor.bg


Ключови думи
Делян Пеевски Црънча
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати