Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Велики българи спят вечния си сън в парка „Дружба“

  04.05.2020 12:29
Велики българи спят вечния си сън в парка „Дружба“

Някога парк „Дружба“, който днес е един от най-посещаваните във Велико Търново, е бил гробище. С разрастването на града теренът е преотреден за зелена площ. Запазени са само гробовете на видни българи, които по една или друга причина са били погребани в града ни.

Мнозина преминават през алеите на парка и рядко обръщат внимание на надгробните паметници. Велики българи обаче почиват под сенките на огромните дървета ето и кои са те.

Още в началото на парка се намира гробът на гениалния български драматург Добри Войников. И до днес „Криворазбраната цивилизация“ е една от най-обичаните пиеси в българските театри. По време на Руско-турската освободителна война (1877 – 1878) става управител на сиропиталище в Търново, където умира от тиф.

Гробът на Войников е много близо до този на Кольо Фичето. Великият майстор-строител е оставил наследство за поколения българи. Неговите градежи и до днес са неподвластни на времето. Впечатляващи са неговите църкви и мостове, оставили трайна следа в материалното ни историческо наследство.

По същата алея се намира и гробът на Христо Караминков-Бунито. От младежка възраст се включва в националреволюционните борби. Член на Търновския частен революционен комитет на Вътрешната революционна организация. Участва в Старозагорското въстание (1875). След неуспеха му емигрира в Румъния. Член на Гюргевския революционен комитет. Връща се в България като помощник-апостол на 1-ви Търновски революционен окръг с главен апостол Стефан Стамболов. По време на Априлското въстание участва в четата на поп Харитон и Бачо Киро, като помощник-войвода и член на Военния съвет. Държи се храбро и непримиримо в битката при Дряновския манастир. Успява да оцелее след гибелта на четата.

В най-западната част на парк „Дружба“ се намира гробът на Никола Габровски и неговата съпруга Мария Габровска. Габровски е един от основоположниците на лявото движение в България. Участва в Първата социалистическа сбирка, която се провежда в лозе. Днес най-дългата улица във Велико Търново носи неговото име, както и парка, където е паметникът му с Димитър Благоев.

В северната част на парка се намира и малък гроб. Той е на Димитър Янкулов. Известен комунист в периода на 20-те години на миналия век. Губи живота си във Велико Търново през 1925-та година, където е убит.

По източните алеи на парка се намират гробовете на Венета и Иванка Ботеви. Съпругата и дъщерята на великия наш поет и революционер Христо Ботев почиват под сянката на дърветата. Преди две години снимката на Венета Ботева беше счупена от неизвестни вандали, а впоследствие подменена от Общината. Днес надгробният й паметник е залепен със стикер…

С подобен стикер е поруган и паметникът на народният партизанин Христо Камбуров- Боян, чиято снимка също е напукана.

В близост се намира и надгробният паметник на Танко Добрев. Той е участник в Национално-освободителното движение и член на член на Търновския революционен комитет.


Ключови думи
Дружба парк гробове велики българи Венета Ботева Никола Габровски
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати