Сряда, 05 Oct 2022
            
Общество

Проектите за Градската градина и Кризисен център в Горна Оряховица минаха през Междинното звено, чака се одобрение от МРРБ

  01.05.2020 11:39
Проектите за Градската градина и Кризисен център в Горна Оряховица минаха през Междинното звено, чака се одобрение от МРРБ

Проектите за обновяване на Градската градина и за изграждане на Кризисен център за жертви на насилие в Горна Оряховица очакват одобрение от МРРБ, след като министерството, което е управляващ орган на ОП „Региони в растеж”, отвори 100% от ресурса на програмата. Става дума за 3,1 милиарда лева, от които досега са договорени 2,8 млрд. лева, като са сключени над 600 договора. Сред бенефициентите е и Община Горна Оряховица, която има одобрени 20 млн. лв. за проекти от инвестиционната си програма. Заради отказа от проекта за изграждане на социални жилища, Горна Оряховица не е усвоила около 2 млн. лв. и се опитва да замести отказания проект с два от резервните – за Градската градина и Кризисния център.

Двата обекта са част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Проектите са одобрени, но са останали извън приоритетните, за които има финансиране от 20 милиона лева. След като Оперативната програма отвори пълния си ресурс, Общината получи възможност наново да кандидатства с двата си резервни проекта. Те вече минаха оценка от Междинното звено, което е утвърдило проекта за Градската градина без забележки и той е подаден в МРРБ. За Кризисния център трябваше да се направят корекции, като ОбС се съгласи да одобри общинско съфинансиране за изграждане на довеждаща инфраструктура до обекта. Това стана на последната сесия. Очаква се след това решение оценката на Междинното звено да е положителна и проектът да бъде предложен на МРРБ.

Двата проекта са за по около 1,5 милиона лева. Проектът за парка предвижда монтирането на нова паркова мебел, нови алеи, енергоспестяващо и декоративно осветление, система за видеонаблюдение, както и детски площадки, фитнес на открито и други атракциони. За Кризисен център се предвижда преустройство на една от сградите на бившето СУПЦ „Елена Грънчарова”. Капацитетът на центъра ще е за 15 души. В него ще бъдат приютявани хора, преживели домашно насилие, жертви на трафик, сексуална или друга форма на експлоатация.


Ключови думи
градска градина кризисен център
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати