Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Дарители не спират да подкрепят МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица

  30.04.2020 16:40
Дарители не спират да подкрепят МБАЛ \

Парични дарения в размер на 156 760 лв. са постъпили в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица за борбата срещу COVID-19. Това стана по инициатива на кмета инж. Добромир Добрев, обявил кампания в подкрепа на лечебното заведение. Инж. Добрев бе един от първите, подпомогнали с лични средства Болницата.

Със съдействието на ДПС бе осигурен респиратор за 36 хил. лв. Засега общо непаричните дарения за Болницата са за 64 184 лв.

Какво е закупено на този етап отчете днес пред Общинския съвет управителят на Болницата д-р Иван Иванов. С апаратура за 110 695 лв., лични предпазни средства за 12 625 лв. и дезинфектанти и дезинфекциращи машини за 26 474 лв. е снабдена Горнооряховската болница. С вложеното и с останалия резерв екипът й е още по-добре подготвен за предизвикателствата, пред които го поставя коронавирусът.
64 проби за COVID-19 е изпратила от началото на извънредното положение МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Две от тях са се оказали положителни – на 76-годишен мъж, приет на 30 март и изписан на 9 април, и на 61-годишна жена, постъпила на 6 април и изписана на 21 април. Към момента в Болницата в Горна Оряховица няма диагностицирани с вируса пациент или медицинско лице.
Не разполагаме и нямаме намерение да купуваме бързи тестове, защото не са достатъчно надеждни. Разчитаме на PCR тестове, които изпращаме биологичния материал в лаборатория в Плевен, обясни д-р Иванов.

Управителят информира още, че МБАЛ постепенно се връща към нормалното си функциониране. Възстановени са плановите операции - тази нощ например е било оперирано 10-годишно момиче. Дейността си възстановяват Очното, УНГ и останалите звена. Също през изминалата нощ са приети 3 родилки.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
МБАЛ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати