Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Общество

В Поликраище събират подписи за запазване на училището си, но пращат децата си да учат в Горна Оряховица и Велико Търново

  27.04.2020 15:15
В Поликраище събират подписи за запазване на училището си, но пращат децата си да учат в Горна Оряховица и Велико Търново

Подписка за запазване на училището набира скорост в Поликраище и намира значителна подкрепа сред жителите на селото. Само че, оказва се, че същите тези хора предпочитат децата им да учат в близките градове.

Само три деца от Поликраище учат в местното ОУ „Св. св. Кирил и Методий” през тази учебна година. И то дори не са местни деца, а на пастирите, наети да пасат кравите в селото. Останалите 30 ученика са от Янтра и Крушето.

33 ученици от 1 до 7 клас – това е рекапитулацията за едно средищно училище, събиращо децата от три села. Че паралелките са слети и маломерни, няма нужда да се уточнява. Първокласници учат с третокласници – общо 12 деца. Втори и четвърти клас са заедно и са също 12. Пети и шести клас заедно правят клас от 5 ученици, а седмокласниците са самостоятелни – всичко на всичко 4.

Бройката на учениците в училището е намаляла два пъти и половина за четири години. Били са 114 през учебната 2015/2016. И това е най-вече заради масовото прехвърляне на децата от Поликраище в градските училища, особено след 4 клас.

Това естествено води до допълнителни разходи и дофинансиране от общинския бюджет. За първите шест месеца на 2020 г. дофинансирането е 17 000 лева. По-големи обаче са щетите върху децата, които нямат възможност за нормален учебен процес в слетите паралелки. Затова и е нормално родителите да предпочетат децата им да пътуват до Горна Оряховица и Велико Търново. Но в същото време носталгията тегли поликраищенци към протести и събиране на подписки в подкрепа на училище, което отдавна е изпразнено от съдържание.

Подобна е ситуацията в Писарево, където към 10 април е имало 23 ученици в 4 слети паралелки от 1 до 7 клас.

И двете училища са предложени за закриване, като учениците се пренасочат към училището в Драганово, което да стане средищно. Въпросът за училищните земи, който всъщност много вълнува местните, ще се реши, като те се прехвърлят на разпореждане на Общината, а тя съответно да компенсира кметствата.

Въпросът ще се обсъжда на предстоящото заседание на ОбС, но вече политическата интрига е завъртяна. Опозицията от БСП открито подкрепя протестите и ги подгрява с драматични постове във Фейсбук. И това е нормално опозиционно поведение - от страховете на хората, най-лесно се вадят политически дивиденти. Сентенции от рода на тази, че закриеш ли едно училище, закриваш селото отново са модерни. Как ще реагират управляващите и ще имат ли достатъчно смелост да отстоят едно очевидно неприятно, но налагащо се решение, ще се види в следващите дни. Предстоят срещи с местната общественост, разясняване, убеждаване и в крайна сметка гласуване.

Преди петнайсетина години именно съпартийци на днешната опозиция отстояха закриването на второто училище в Първомайци, въпреки живите вериги и продължителните протести. Тогава други вадеха дивиденти от конфликта. Сега БСП е в изгодната позиция да се възползва от болката на хората, а ГЕРБ трябва да появи държавническо мислене в перспектива. Защото училището не е сградата, не са земите му, не е историята му. Училището са децата и когато ги няма, то няма бъдеще.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Поликраище училище
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати