Сряда, 05 Oct 2022
            
Други

Катедра „Туризъм“ във ВТУ проведе онлайн Международната студентско-докторантска конференция

  25.04.2020 09:04
Катедра „Туризъм“ във ВТУ проведе онлайн  Международната студентско-докторантска конференция

Ежегодната международна студентско-докторантска научна конференция „УСТОЙЧИВ ТУРИЗЪМ - ПЕРСПЕКТИВИ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА“, организирана от катедра „Туризъм“ при Стопански факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ се проведе онлайн. Събитието е едно от най-значимите сред научните форуми за студенти и докторанти в България поради своя мащаб и международно участие.

Интересът към конференцията нараства с всяка изминала година и броят на участниците достигна 73, от тях 36 от чужбина и 37 от България, с общо 57 доклада. Това са представители на 23 университета, от 8 държави – Азербайджан, Великобритания, Молдова, Русия, Румъния, Северна Македония, Сърбия и България. Работните езици на конференцията бяха английски, руски и български, като от получените доклади има 28 на български език, 22 доклада на руски и 7 на английски език.

Конференцията продължи малко над 4 часа и на нея се поставиха важни въпроси свързани с устойчивостта в туризма и различните й проявления в света и България. Пленарни доклади бяха изнесени от доц. д-р Ник Наумов - доцент във Факултета по бизнес и правни науки при Университета в Нортхамптън, Великобритания и гл. ас. д-р Десислава Алексова - преподавател в Международно висше бизнес училище – Ботевград и индивидуален член на Българска туристическа камара.

Един от аспектите в дискусията на участниците, който вълнува силно академичната общност, е създаването на устойчиви кадри в туризма. Идеята е бъдещите кадри да преодоляват предизвикателствата пред сектора, именно с постигане на високо качество на образование. Това може да се случи чрез провокиране на интересът с нови и  иновативни форми на обучение,  участие на лектори от различни страни, споделящи своя опит и знания, както и изграждане на успешни практики и връзки с представители на бизнеса. 

Неминуемо беше засегната темата за пандемията от COVID-19 и нейното негативно влияние върху туризма както и бяха обсъдени прогнози, мерки и очаквания за възстановяване на сектора в перспектива.

В резултат на онлайн срещата, бяха направени две конкретни предложения за сътрудничество от заместник-ректора по наука и развитие на Азербайджанския университет по туризъм и мениджмънт – проф. Ирана Алиева и проф. Ирина Балина – Директор на „Център по информационни технологии и дистанционно обучение“ на Славянския университет в Република Молдова.

 


Ключови думи
ВТУ конференция
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати