Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Великотърновецът д-р Невян Михалев е на първа линия в битката с COVID -19 в Германия

  22.04.2020 10:14
Великотърновецът д-р Невян Михалев е на първа линия в битката с COVID -19 в Германия

Великотърновецът д-р Невян Михалев не беше в старата столица за празниците. Причината е, че повече от месец е на първа линия в битката срещу COVID-19 в Германия. Преди кризата е коремен хирург в областната болница на Офенбург. Днес обаче лечебното заведение е преустроено и работи в извънредно положение. Затова всички лекари са включени в битка на живот и смърт в интензивното отделение, където всеки ден постъпват болни от вируса.

Офенбург е малък град, който е съвсем близо до френската граница и Страсбург. Затова и окръга е третият в Германия с най-много случаи. Болницата там поема повечето болни от областта. Леглата на лечебното заведение са 780, а 40 са снабдени с респиратори за белодробна вентилация. Към този момент пациентите с коронавирус в болницата са над 20, но бройката им всеки ден се променя, разказва д-р Михалев.

По думите му все още никой не знае защо смъртността от коварната болест е най-ниска в Германия. Според него основна роля играе високото ниво на здравеопазването в страната, предстои да се правят изследвания и дали населението има вграден имунитет за болестта. Относно БЦЖ ваксините също се прави проучване в Германия по време на епидемията, като се тестват 1000 души, споделя д-р Михалев.

В момента в Германия се прилагат медикаментите, които се използват в цял свят, но по думите на д-р Михалев за нито едно от тях не е категорично доказано, че помага срещу COVID-19. Всички лекарства, които в момента се дават, не са преминали клиничните си проучвания, твърди медикът. Пациентите в Германия се третират и с медикаменти, които са  познати за лечение на малария.

Добрата новина е, че вече трима пациенти в болницата в Офенбург са екстубирани и вече са добре въпреки множеството съпътстващи заболявания. Относно по-късното интубиране и поставяне на изкуствено дишане д-р Михалев е категоричен, че подобен метод не се използва в Германия. По думите му смъртността при интубиране зависи изключително от възрастта на пациента и неговото физическо състояние.

„Няма практика за късно интубиране при нас. Ранната интубация има много повече преимущества за лечението на този тип пациенти. Има си определени критерии за интубация“, твърди д-р Невян Михалев. 

Според него най-застрашени от коронавируса са онкологично болните пациенти, особено тези, които в момента са на химиотерапия и лъчетерапия, включително хората с хронични белодробни заболявания, сърдечни проблеми и диабет. По думите му носителите на вируса на ХИВ също са в рисковата група.

Днес медиците в Германия имат осигурени защитни облекла, маски и шлемове, но и там в началото на епидемията имало дефицит. Никой не бил готов за подобно изпитание. Понякога д-р Михалев не сваля маската и облеклото повече от 12 часа.

Относно задължителното носене на маски в България д-р Михалев е категоричен, че те не могат да навредят. Хубавото по думите му е, че вирусът се разпространява най-вече в закрити помещения, а на открито е достатъчно да се спазва дистанция от два метра. В тази връзка д-р Михалев одобрява ограничителните мерки в България. По думите му в Германия на 4-ти май предстои облекчаване на мерките, които към момента са сходни с тези у нас.

Обнадеждаващ е фактът, че в Германия вече има повече оздравели, отколкото заболели. В областта, където е Офенбург, случаите на коронавирус от началото на епидемията са 868, оздравелите са 379, а 67 са починалите. Що се касае до окръзите в страната най-много болни има в Бавария, където с коронавирус са близо 37 000 души, а на трето място е Бадемвютенберг, където и болницата на д-р Михалев. Там заразените са над 27 000.

За самото заболяване д-р Невян Михалев казва, че симптомите се проявяват между 4-ти и 10-ти ден след заразяването. Симптомите, които е наблюдавал, са суха кашлица, висока температура, болки в главата, чувство за недостиг на въздух, болки в гърдите, понякога и стомашно-чревно разтройство и болки в корема.

„Като дихателната недостатъчност се развива бързо, а не постепенно. След четвъртия ден някои от пациентите изпитват рязък недостиг на въздух. Това няма нищо общо с грипа, нека хората не си мислят, че това е някакъв грип“, споделя д-р Михалев. Относно тестовете той е категоричен, че те могат да бъдат и неверни. По думите му вирусът най-напред се озовава в носоглътката, където при тестуване на заразен човек се дава положителен резултат. Ако вирусът обаче е слязъл в белите дробове е възможно тестът да е отрицателен, а човекът да е в тежко състояние. Затова в Германия се правят и рентгенови снимки при наличие на симптоматика и въпросните пациенти се лекуват като болни от коронавирус, въпреки отрицателния тест. Иначе в Германия все още се изследва тестът, който доказва наличие на антитела в кръвта.

„Нека всички си стоят в къщите и да не си мислят, че това, което гледат по телевизора и случващото се в Италия, е измислица. Защото колегите ни там стоят по 30 часа с маски. Положението е много сериозно и в Англия, и в Испания. Не чакайте до края на годината пандемията да приключи. В момента в много държави е лято, но вирусът не си отива, така че това не е грипна епидемия. И вирусът не се влияе от топлото по такъв начин, по какъвто им се иска на всички. И нека българите не разчитат много на БЦЖ ваксините, защото това все още не е доказано. “, категоричен е д-р Михалев.


Ключови думи
д-р Невян Михалев Невян Михалев лекар коронавирус Германия
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати