Сряда, 28 Сеп 2022
            
Други

Започнаха ремонтните дейности по родната къща на Алеко Константинов в Свищов

  13.04.2020 15:30
Започнаха ремонтните дейности по родната къща на Алеко Константинов в Свищов

В края на миналата година Министерството на културата отпусна сумата от 140 хиляди лева за ремонт и реставрация на Къщата музей „Алеко Константинов" в Свищов. С лошото състояние на покрива и фасадата на музея, както и с изготвения от Община Свищов и Градски исторически музей – Свищов проект за ремонт и реставрация бе запознат лично министърът на културата Боил Банов, благодарение на което бяха предприети неотложни мерки за спасяване на сградата.
С настъпването на благоприятни метеорологични условия, през 2020 г. ремонтът стартира и в момента дейностите са насочени към покрива на архитектурната, историческа и културна забележителност.
С отпуснатите от Министерството на културата средства ще бъдат предприети следните възстановителни и укрепителни мерки: основен ремонт на покрива – подмяна на компрометирани участъци от дървената конструкция, подмяна на дъсчената обшивка, хидроизолационния слой, летвите и керемидите, топло-изолация от каменна вата; фасадна реставрация – мазилки, корнизи, пиластри, подмяна на дограма, сенници (щори).
Къщата музей „Алеко Константинов“ притежава статут на единична архитектурно-строителна и историческа недвижима културна ценност с категория „национално значение“. Опазването на сградата и експозицията са основна цел на Община Свищов, а в резултат на изпълнението на заложените в проекта дейности ще бъде опазен и съхранен за поколенията родният дом на Щастливеца.


Ключови думи
музей Свищов Алеко
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати