Вторник, 16 Мар 2021
            
Икономика

Бизнес под карантина – дори за работещите фирми бъдещето е несигурно

  13.04.2020 08:20
Бизнес под карантина – дори за работещите фирми бъдещето е несигурно

Работата в условия на криза не е нещо ново за много от предприятията в Горна Оряховица, особено за тези, които вече имат поне две-три десетилетия в историята си.
Да уплашиш с вирус стогодишен бизнес като на „Захарни заводи” пък не е лесно, особено при положение, че фирмата е преживяла къде-къде по-драстични заплахи.
Доброто при нас е, че нямаме свиване, поне засега. Има някакви индикации за ограничаване на пазара на захарни изделия, но ефектът ще се прояви в следващите месеци, ако ограниченията покрай епидемията продължат, коментира ситуацията изпълнителният директор на „Захарни заводи” Валентина Ралева.
В момента „Захарни заводи” са сред ключовите производители  в страната заради производството си на спирт. Суровината се оказва в центъра на вниманието заради епидемията и на практика производителите й са поставени под огромен натиск. Да си производител на такава стратегическа суровина в такъв момент се оказва не полза, а голямо изпитание. Заводът за спирт в Горна Оряховица има капацитет от 60 000 тона и той общо взето е натоварен и в извънкризисни времена. Досега обаче повечето спирт се изнасяше, около 80-85% от продукцията е за експорт. В момента „Захарни заводи” пренасочва продукцията си на вътрешния пазар, към болници и производители на дезинфектанти, за да окаже съпричастност в борбата с вируса. Това обаче се отразява на дългосрочните му търговски контакти, защото трябва да пренебрегва договори с чужди контрагенти, които след отминаване на кризата ще бъдат важни. Ще бъде проблем да си възвърнем позициите на тези пазари, но в момента правим това, което смятаме за правилно – да помогнем на страната си да се справи с епидемията, коментира изпълнителният директор на „Захарни заводи” Валентина Ралева. Повече от това не можем да произведем, инсталацията ни за спирт е натоварена докрай. Опитваме се да запазим важните си клиенти и да бъдем съпричастни към нуждите на нашите болници и производители на препарати, добавя тя.
През март „Захарни заводи” пренасочи към българския пазар по-голяма част от спиртното си производство. Преди няколко дни направи и голямо дарение за болниците в Горна Оряховица и Велико Търново, които получиха 10 000 литра спирт. Неизпълняването на договори заради това пренасочване обаче създава проблеми, които трябва да се решават в бъдеще. И това е косвен проблем от кризата, който ще се прояви в последствие.
На този етап производствата на „Захарни заводи” са относително стабилни. Известни индикации за намаляване на поръчките има на пазара на захарни изделия. Хората по време на криза пазаруват основни продукти и за бонбони се сещат по-рядко. Ако ограниченията продължат по-дълго, вероятно ще има свиване на това производство. Засега обаче нямаме намаляване на продукция, казва Валентина Ралева.
„Купро 94” е сред малкото горнооряховски фирми, които продължават активно да търсят работници, докато новините са пълни с цифри на нови безработни. И странното е, че фирмата дърпа напред не защото е производител на дезинфектанти и медицински разтвори, какъвто всъщност е, а заради изключително широката си гама от продукти за строителството.
Доставяме спирт за болниците, но това в последните дни е изключително приключение, заради липсата на суровина. И като цяло в бизнеса с дезинфектанти стана така, че ние сме по-скоро склонни да се оттеглим. Но в последните месеци наистина имаме ръст на производството и това не е свързано с епидемията. Обяснявам си го с това, че сме една от малкото фирми в България с толкова богата гама продукти за строителството, коментира шефът на „Купро” Явор Шаранков.
Фирмата регистрира ръст на новите си производства, особено на тези, свързани с материалите за топлоизолация – фибран и подобни. Освен това „Купро” предлага пълна гама от мазилки, лепила и всякакви строителни материали, които в България малко производители предлагат на едно място. Вероятно това е причината горнооряховската фабрика не само да не спира и да съкращава работници, но и да търси нови. Нямам представа как ще бъде през следващия месец, този март беше нещо много различно. В момента има много забрани заради епидемията, които ще се отразят на строителството, ако останат по-дълго време. Това вероятно ще се отрази и на нас. Затова нищо не мога да прогнозирам, само се надявам кризата да не продължи дълго и да няма трайни последствия върху бизнеса, казва Явор Шаранков.
И колкото и да е странно, дори и в този момент да си намериш работници в Горна Оряховица никак не е лесно. Срещаме много трудности с намирането на кадри. Хората имат прекалено високи изисквания дори за неквалифицирана работа. Реално нищо не се е променило в последния месец, въпреки опасенията за продължителна криза, смята Шаранков и добавя, че активно търсещите работа са много малко.
Но пък има и нещо положително в цялата история с недостига на работна ръка, която споделя шефът на „Купро”. И това е, че най-активни на трудовия пазар в момента са хората от ромската общност. Това са хората, които в този момент наистина си търсят работа и не би било лошо местните предприемачи да им подадат ръка в опита им да си намерят място в обществото.
Строителството наистина продължава да държи гарда, потвърждава и един от собствениците на „Сага 2000” Георги Георгиев. Голямата строителна борса също изпитва трудности заради ограниченията, но на този етап те са повече технологични заради изискванията за безопасност. Дали защото са започнали нещо и трябва да го довършат, или все пак браншът не е толкова засегнат, но и фирми, и граждани продължават да ползват услугите на „Сага 2000”. Не мога да прогнозирам как ще е след месец-два. Всичко зависи от това колко бързо ще се съвземе светът след това стягане покрай епидемията. За мен обаче, ако един бизнес не може да преживее 2-3 трудни месеца, значи нещо му куцат нещата и без криза, казва Георгиев. В нашия бранш държавата може да помага и без да налива директно пари. За строителството е достатъчно да се възлага работа на фирмите и те работят, не да чакат на помощи, коментира още шефът на „Сага”.
Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
Купро Захарни заводи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати