Вторник, 16 Мар 2021
            
Други

Студентският съвет на ВТУ настоява нормалното съществуване на специалностите „Политология“ и „Туризъм“ да продължи

  07.04.2020 14:01
Студентският съвет на ВТУ настоява нормалното съществуване на специалностите „Политология“ и „Туризъм“ да продължи

Поредно писмо до Министерството на образованието изпрати Студентският съвет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. В него се изразява несъгласие срещу очертаващата се втора поредна академична година без отпусната нито една бройка държавна поръчка за специалностите „Политология“ и „Туризъм“ във ВТУ. Отношение по темата взима и Градският ученически парламент във Велико Търново.
Вижте пълния текст на обръщението, което от Студентския съвет правят към колегите си, а в галерията по-долу – и писмото до министър Красимр Вълчев.
„Уважаеми студенти на Великотърновския университет,
Преди вече близо месец, на 9 март 2020 г., председателят на Студентски съвет Александър Узунов изпрати официално становище до г-н Красимир Вълчев, министър на образованието и науката на Република България, в което изрази несъгласието си спрямо очертаващата се втора поредна академична година без отпусната нито една бройка държавна поръчка за специалностите „Политология“ и „Туризъм“ в нашия университет. Към позицията на г-н Узунов и изложената от него солидна аргументация бяха прикрепени и писмо – становище от ДК „Имхотеп“ към университета, както и писмо от Градски ученически парламент – Велико Търново.
За наше огромно съжаление, изпратеното писмо-становище остава без отговор вече 28 дни, или по-просто казано – цели 4 седмици. Именно по тази причина се наложи днес г-н Узунов да изпрати повторно своето становище до министър Вълчев, с копие до директор на дирекция „Висше образование“ Галина Дреновска и до младши ескперт Христина Иванова от дирекция „Висше образование“ към МОН.
Студентски съвет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ осъзнава отлично, че страната ни се намира в безпрецедентен досега период на извънредно положение поради глобалната пандемия от COVID-19, и върху плещите на г-н Вълчев и останалите членове на Министерски съвет лежи невероятната тежест за справяне с кризата в своите ресори и взимане на максимално бързи и ефективни мерки, които да гарантират нормалност в настоящите извънредни обстоятелства. Безспорно, че предприетите мерки досега в условията на извънредно положение дават добър резултат, което е положителна новина за всички нас. Проявяваме пълно разбиране към забавянето на отговора от страна на МОН досега и сме сигурни, че вниманието на г-н Вълчев и експертите, работещи към институцията в последните няколко седмици, е било насочено към нетърпящи отлагане текущи задачи в министерството.
Въпреки деликатния за цялото ни общество период, с настоящото съобщение бихме искали да подчертаем, че COVID-19 не е замъглил паметта на търновските студенти, които са достатъчно прозорливи, за да планират връщането към нормалността и живота след пандемията. А специалностите „Политология“ и „Туризъм“ са незаобиколимо парче от пъзела на нормалното и пълноценно съществуване на Великотърновския университет, със своята репутация на „ковачница“ за млади и компетентни политически експерти и висококвалифицирани специалисти по туризъм, за което гарант е отличното качество на подготовка, която студентите в тези специалности получават от своите преподаватели във ВТУ.
Наше дълбоко убеждение е, че отговорна и далновидна институция като МОН следва да се вслуша в изнесената в становището аргументация и да преосмисли настоящото необмислено, прибързано и, по наше мнение, крайно несправедливо решение.
Надяваме се на скорошен положителен отговор, с който да се гарантира продължаването на нормалното съществуване на специалностите „Политология“ и „Туризъм“ в нашия университет.
Бъдете здрави!“
Студентски съвет на Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий"


Ключови думи
Студентски съвет ВТУ Политология
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати