Петък, 19 Мар 2021
            
Други

Доц. д-р Милен Михов: Проектите за модернизация на армията ще създадат нови работни места у нас

  06.04.2020 14:56
Доц. д-р Милен Михов: Проектите за модернизация на армията ще създадат нови работни места у нас

Вчера председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че в актуализацията на бюджета, който гледаме сега, са предвидени 2,5 млрд. за военни проекти. Това заслужава внимание. То е свързано с предложения на левицата, които ние няма да предложим. Сега ще Ви обясня защо това изказване е невярно и вредно.
На първо място общата сума на двата проекта – два кораба и придобиване на нова машина на пехотата – е приблизително точна, но тези пари не са предвидени в бюджета, защото са дългосрочни. Проектът за кораба е за 6-годишна реализация. Първият кораб започва производството си в първата година и завършва в четвъртата. А вторият кораб е към петата година. Бойната машина на пехотата се предвижда да бъде реализирана за 12 години. Като 150 бр. машини трябва да бъдат получени на осмата година, а плащанията са разсрочени към 10-12 година. Тези суми, разделени на срока, са далеч от обявената стойност.
Това каза от трибуната на Народното събрание депутатът и заместник-председател на ВМРО доц. д-р Милен Михов.
В условия на извънредно положение държавата има широк инструментариум за намеса – от финансови през икономически. Тази криза няма стопански характер, но не означава, че няма да има икономически, сподели Михов.
Защо не трябва да бъдат спирани тези два проекта? Проектът за бойната машина е на етап преговори. Проявен е интерес от страна на три фирми. Особено една от тях – предлага широко индустриално сътрудничество, надхвърлящо условията на проекта, като изграждане на съвместно предприятие и възможност за производство на 10 вида бойни машини на пехотата, с право на експорт в други държави. В условията на проекта е включено, че поддръжката на машините ще става в България – през целия жизнен цикъл, което значи създаване на българско модерно предприятие за високотехнологичен продукт за реекспортни услуги и гарантирано обслужване на българската техника в българско предприятие. Това значи, че парите на българските данъкоплатци остават в България и ще реализират нови работни места, категоричен бе Михов.
Вторият проект – за корабите – класирана е вече една фирма, този доклад е гласуван от МС. Офертата е в рамките на договора.  В икономически аспект надхвърля офертата – вместо един, и двата ще бъдат строени в българската индустрия. Предстоят проекти за подобряване на офертата, каза той.
Ако приемем, че сега тези два проекта ще бъдат замразени, то означава, че слагаме кръст  за дълго време за проектите на модернизация на военните сили. Второ – това означава да пропуснем изгоден момент. В условията на криза има спад на търсенето на оръжейна техника – сега може да постигнем по-добри цени и условия за реализация на тези два проекта, завърши Михов.


Ключови думи
Милен Михов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати