Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Белодробната болница разкри дарителска сметка за дострояване и модерно оборудване

  06.04.2020 14:09
Белодробната болница разкри дарителска сметка за дострояване и модерно оборудване

Екипът на СБАЛПФЗ „Д-р Трейман“  и неговият ръководител д-р Стела Денчева разпространи апел към великотърновци за съпричастност към желанието им да превърнат Белодробната болница в модерно лечебно заведение.

В този момент, когато всички сме притихнали в очакване на поредните числа, които ще ни кажат какви са новите поражения на невидимия убиец COVID-19, когато сме се затворили в домовете си, за да предпазим себе си и близките си, е време да се озърнем и да видим, че когато търсим спасение, то може да е само на една ръка разстояние от нас.
Във В. Търново има лечебно заведение, което почти век е осигурявало спасение за обществото: първо – срещу бича на последните столетия: жълтата гостенка (туберкулозата), а после – и срещу най-разпространените болести – белодробните. И това е СБАЛПФЗ „Д-р Трейман“.
След 2010 г. белодробната болница губи голяма част от достолепието си, но в последните 4 години тя излиза постепенно от проблемите си, възстановява реномето и дейността си, благодарение на прекрасните специалисти и хора, работещи там. Въпреки невероятните усилия на целия екип, с редица трудности, породени от лошото наследство, в момента тази болница отговаря на предизвикателствата, причинени от върлуващата пандемия, поразяваща човешките бели дробове.
Тази болница има възможност да осигури още по-качествена и широкообхватна медицинска помощ на всички жители на В. Търново и областта, но е ограничена от техническите си ресурси. Помещава се в стара сграда, чиято конструкция е много далеч от съвременните представи за модерна болница. В същото време до функциониращата в момента постройка има построена в груб строеж сграда, която може да бъде превърната в една съвременна и модерна болница, осигуряваща висококачествена помощ на хората с белодробни заболявания. И това е от изключително значение – особено в такива ситуации, в каквато се намираме всички ние сега.
Тази болница е създадена от един себеотрицателен лекар, загубил родината си в началото на миналия век и припознал В. Търново за свой дом – д-р Фьодор Трейман.
Затова ви призовавам да се върнем към най-изконните човешки ценности, каквито са съпричастността и милосърдието, да си спомним за великите български меценати от началото на ХХ век, какъвто е д-р Трейман и да последваме примера им, за да бъде достроена и оборудвана сградата, за да се сдобием с една модерна белодробна болница – със съвременни сграда и оборудване!
Във връзка с всичко това СБАЛПФЗ „Д-р Трейман“ ЕООД, В. Търново разкрива дарителска сметка за набиране на средства за дострояване на сградата и снабдяването й със съвременна техника и оборудване, които могат да помогнат на хиляди великотърновци:
Д-Банк, BIC: DEMIBGSF, IBAN: BG11DEMI92405000254524


Ключови думи
Белодробна болница
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати