Понеделник, 15 Мар 2021
            
Политика

Доц. Милен Михов: Народното събрание трябва да заседава и да взима важни решения

  02.04.2020 18:11
 Доц. Милен Михов: Народното събрание трябва да заседава и да взима важни решения

Народното събрание трябва да заседава и да взима важни решения и ще се намери технически вариант за това.
Това заяви доц. д-р Милен Михов, депутат от ВМРО, в директно включване в предаването „В мрежата“ по Телевизия „България 24“. Той внесе разяснения за ситуацията с евентуално заразените с корона вирус в Парламента и съобщи, че и на него му е взета проба, както на всички депутати.
На въпросите на водещата Светослава Рудолф как ще работи сега Парламентът, след като Конституцията изисква физическо присъствие и гласуване на депутатите на заседанията и, второ, дали има опасност от конституционна криза, доц. Михов отговори, че се предвижда заседание на Председателския съвет, на което ще се обсъди как да се осъществява работата на Парламента въз основа на резултатите от изследванията на депутатите.
Народното събрание трябва да заседава и да взима важни решения и ще се намери технически вариант за това. Новата сграда на НС в бившия Партиен дом е готова, тя е доста по-голяма, но там не е инсталирана системата за гласуване. На заседанията трябва да има дистанция и депутатите трябва да са снабдени с всички предпазни средства - това са технологични въпроси, а не политически, обясни Михов.
Според него, въпреки пресилените коментари на опозицията, Народното събрание трябва да работи и да гарантира законността и правовия ред в държавата. Дори да има и други заразени народни представители, те имат отговорност и карантинните правила в Парламента не могат да бъдат поставени.
Ние трябва да вземем редица важни въпроси - както за кризата, така и за големия успех с намалението на цената на газа. То трябва да бъде въведено в законодателна рамка, така че хората да бъдат овъзмездени за надвнесените суми за топла вода и парно през миналата година. Това трябва да бъде законово уредено. Днес трябва сериозно да се говори за икономическата и финансовата страна на кризата. Въпросът е щетите и жертвите да бъдат минимизирани, категоричен е народният представител.
Ние от ВМРО предлагаме да съществува оперативен икономически съвет към Министерския съвет, който да решава три основни въпроса. Първо, да анализира икономическите и финансовите измерения на кризата, второ, да генерира идеи за действие на изпълнителната и законодателната власт и,  трето, да наблюдава банковата система. Ние предлагаме да се въведе т. нар. кредитна ваканция. БНБ да осъществява строг мониторинг и да се прецизира влизането в „черния списък“ на длъжниците. Досегашното правило за 90 дни за невръщане на кредит да бъде увеличено на 180 дни. Така ще предпазим кредитополучатели, които са притиснати до стената от кризата, да не попадат в „черния списък“ на длъжниците. Ние настояваме държавата спешно да възстановява ДДС-то на фирмите. Държавата да се разплати с всички фирми, на които дължи средства. И предлагаме да се даде на всеки по един ваучер от 100 лева за туристическа услуга в страната. Това е субсидия за този голям бранш в нашата икономика. Да има целенасочена дейност на държавата за защита на икономиката, обясни доц. Михов.
Относно новия дълг, който ще вземе държавата, той ще бъде при изгодни условия. Важно е в каква посока ще се дадат тези средства, коментира още той.


Ключови думи
Милен Михов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати