Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов: Бъдете спокойни за стипендиите и заплатите си

  02.04.2020 13:19
Ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов: Бъдете спокойни за стипендиите и заплатите си

Средствата за стипендии и за заплати във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ са подсигурени поне за следващите 3-4 месеца. Семестърът ще приключи онлайн.
Това информира в емоционално видео обръщение към студентите и колегите си ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов. Ето какво каза още той:

„Ако някой ми беше казал преди месец, че в началото на април толкова много ще ми липсвате, или че аз толкова малко ще ви липсвам, нямаше да му повярвам. Знам, че и вие, както и аз, живеете като в сън. Като в кошмар, който мислите, че не се случва, но за съжаление той е факт. Не съм си представял, че световните столици могат да изглеждат като Припят. Нашият град също. Нашият Университет също.
Гледката не е приятна. Но трябва да се живее. Животът винаги побеждава и аз съм сигурен, че ще преодолеем и това бедствие, тази зараза, този гад. Благодаря на всички вас, че в тези извънредни условия работите. ВТУ работи. Мисля, че постъпваме правилно, защото сме отговорни към всички вас и най-вече към студентите.
Работим в условия, в каквито до този момент не сме си представяли, че е възможно да го правим. Системата сработи за една седмица. Но, колеги, не очаквайте от нас готови отговори на всички въпроси. Всички работим в извънредни условия, нямаме готови отговори. Моля студентите и докторантите да следят информацията на сайта на Университета и в профилите си. Когато сме готови с начина, по който ще се провеждат изпитите, с графиците, с всичко, което засяга учебния процес, ще ви кажем. Моля ви, не засипвайте администрацията с въпроси, защото никой няма готови отговори. Виждате, че нещата се променят всеки ден.
Искам да кажа на студентите няколко неща. Първо, семестърът ще приключи по начина, по който продължихме обучението, т. е. до края на семестъра обучението ще бъде онлайн. Голяма част от изпитите на задочниците също ще се проведат по този начин. Вероятно и част от изпитите за редовните студенти. Изпитите за Враца и Плевен на 100% онлайн.
Второ, стипендиите ви са гарантирани на 100%, изплащането им ще бъде регулярно, всеки месец. Поне за 4-5 месеца напред можете да бъдете спокойни, че ще се справим. Тази стабилност и сигурност за мен е най-важна, защото засяга семействата.
Моля и всички, които работят във ВТУ, да бъдат спокойни поне от тази гледна точка. Заплатите ви за следващите 3-4 месеца са сигурни. Правим всичко възможно да си ги изработим. Не сме затворили, не сме в отпуск. Работим от вкъщи.
Уважаеми колеги, благодаря на всички, които успяваме вече трета седмица да работим по един необичаен за нас начин. Обръщам се към онези преподаватели, които не качиха материали в профилите си – ако не го направят и за април, няма да имам основание да им дам заплати.
Не всички служители обаче могат да работят от вкъщи. На тях казвам, че не искам да им вземам от отпуските. Искам да ви дам на 100% заплатите. Ако беше обратното, щеше да бъде колкото е графикът, толкова да е процентът от заплатата. Искам да имате 100% от заплатите. Затова през април в дните, в които не работите по график, ще бъдете в платен отпуск. Законът за извънредното положение ми го позволява, независимо дали подавате или не молби за платен отпуск.
Важно е да запазим живота. Той продължава и след тази епидемия. Сигурен съм. Затова нека направим всичко възможно, като в едно семейство. Нека бъдем отговорни към нашите студенти. Трябва да помогнем на българското образование. Ще успеем заедно“.


Ключови думи
проф. Христо Бонджолов ВТУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати