Събота, 01 Oct 2022
            
Икономика

Поне по 10-15 работодатели дневно търсят информация за компенсации в Бюрото по труда в Горна Оряховица, все още никой не е кандидатствал

  01.04.2020 11:58
Поне по 10-15 работодатели дневно търсят информация за компенсации в Бюрото по труда в Горна Оряховица, все още никой не е кандидатствал

Поне по 10-15 работодатели всеки ден търсят информация в Бюрото по труда в Горна Оряховица за компенсациите, които ще се предоставят на пострадали от ограничителните мерки заради COVID-19. Засега никой не е кандидатствал, но всъщност едва днес на сайта на Агенцията по заетостта са публикувани всички документи и пълната процедура по кандидатстване. Вече са напълно изяснени ситуациите, при които може да се кандидатства – както фирмите, които са спрели напълно или частично работа, така и за тези, чиито обороти са намалели с повече от 20% спрямо предишни периоди.

Документи от работодатели, кандидатстващи за изплащане на компенсации по реда на ПМС 55/2020 г., ще се приемат във всички дирекции „Бюро по труда” в страната в периода от 31 март до 21 април 2020 г. Те ще бъдат оценявани от специална комисия, назначавана от директора на съответната дирекция.

Наборът от документи се изпращат по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване /ССЕВ/, подписани с квалифициран електронен подпис /КЕП/, или с препоръчано писмо с обратна разписка чрез лицензиран пощенски оператор. При невъзможност за подаване на документите дистанционно, същите могат да се представят в съответната Дирекция „Бюро по труда“ на хартиен носител при спазване на ограниченията и изискванията за работа в условията на извънредно положение и мерките за ограничаване разпространението на коронавируса COVID-19, регламентирани в актове на компетентните органи.

Документите се разглеждат за съответствие или несъответствие с изискванията на ПМС №55/30.03.2020 г. в срок до 7 работни дни от подаването им, като за резултатите информация се предоставя на работодателя и Националния осигурителен институт.

Цялата процедура е описана в приложения линк. В него работодателите могат да намерят списък на условията, които им позволяват да кандидатстват и списък от ограничителни условия, които биха им попречили да получат компенсации.

На този етап в Горнооряховското Бюро по труда, което освен Горна Оряховица, обслужда още общините Лясковец и Стражица, няма рязък наплив от безработни, освободени заради кризата с COVID-19.

https://www.az.government.bg/pages/izplashtane-na-kompensacii-za-zapazwane-na-zaetostta/


Ключови думи
Бюро по труда
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати