Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Горна Оряховица остава без сръбски фест „Волим те, волим”, под въпрос е турнето на „Кока Кола” и дори Празникът на суджука

  31.03.2020 14:23
Горна Оряховица остава без сръбски фест „Волим те, волим”, под въпрос е турнето на „Кока Кола” и дори Празникът на суджука

Годината на коронавируса рязко ще ощети горнооряховчани и откъм забавленията, които традиционно осигурява Общината. Вместо да има пищни чествания за 150-та годишнина от обявяването на Горна Оряховица за град, се очертава почти пълна липса на големи събития.

Общинските съветници отхвърлиха предложението на DJ Теди Джорджо да организира на стадион „Локомотив” балкански фестивал на сръбската музика. Офертата беше Общината да участва с безвъзмездно предоставяне на стадиона, но без финансови ангажименти за грандиозен четиридневен купон с участието на най-големите сръбски звезди. Идеята обаче срещна сериозен отпор сред съветниците и то не само от опозицията, но и в групата на ГЕРБ.

Под мерки за съживяване на икономиката се разбират съвсем други неща. Пък и не мога да си представя, че в навечерието на новата учебна година децата ни ще бъдат събирани на такива масови прояви при положение, че се очаква втора вълна от вируса, заяви твърдото си против бившият зам. кмет по културата Йорданка Кушева.

Огнян Стоянов изрази неодобрението на групата на БСП с думите „Не мога да свържа историческото и културно наследство на Горна Оряховица с фестивал като „Волим те, волим”. Според него и икономическата обосновка за този фестивал е доста съмнителна.

Не съм убеден, че това събитие може да се проведе предвид обстановката с пандемията от COVID-19, но предложението е направено и вие сте хората, които да го приемете или отхвърлите. Общината няма да има никакви финансови ангажименти, организаторите поемат изцяло разходите за консумативи и почистване, обясни кметът.

И аз искам да има Моцартови дни в Горна Оряховица, но това едва ли ще ми се получи, опита да изглади противоречията председателят на Общинския съвет Димитър Николов.

Но в крайна сметка предложението за сръбския фестивал събра само 10 гласа в подкрепа, 9 съветници се въздържаха, а 8 бяха против.

Отпадането на новия фестивал едва ли ще е някаква драма за горнооряховчани, но под въпрос са станалите традиционни културни прояви около празника на града. Най-грандиозното музикално събитие в последните две години – турнето на „Кока Кола”, трябваше да стартира тази година от Горна Оряховица на 27 май, но това едва ли ще стане. Все още не е ясно дали турнето ще го има изобщо тази година и ако го има, кога ще е и колко градове ще включва.

Най-вероятно няма да има масови прояви и за празника на града. Все още няма решение за отлагане или отмяна на проявите, но дори и да се правят някакви договори с изпълнители, те включват клауза за отпадане на ангажимента, ако мерките срещу COVID-19 продължат. Същото се отнася и за Празника на суджука, който трябва да е в началото на юни. Много е вероятно той да направи пауза тази година. Темата за празниците беше повдигната от общинския съветник Антон Паричев на последното заседание на ОбС. Нека изчакаме средата на април, когато ще бъде взето решение дали мерките от извънредното положение ще продължат. Тогава да решим дали да отлагаме или отменяме събития, предложи кметът инж. Добромир Добрев.

Общината вече напълно отмени всички културни и спортни прояви, планирани за април. Вероятно същото ще се случи и през май, когато всъщност се очаква пикът на заразяване от COVID-19.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
сръбска музика
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати