Вторник, 04 Oct 2022
            
Общество

В 5 болници в областта ще лекуват пациенти с COVID-19

  27.03.2020 13:17
В 5 болници в областта ще лекуват пациенти с COVID-19

В 5 болници в област Велико Търново ще се приемат пациенти с коронавирус, като в 3 от тях ще бъдат настанявани такива, които се нуждаят от интензивно лечение.
Това става ясно от заповед на здравния министър Кирил Ананиев, с която се определя в кои лечебни заведения и структури към тях ще се приемат инфектирани с COVID-19.  
Според заповедта, във Вътрешно и Инфекциозно отделения на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново са определени общо 55 легла за пациенти в неусложнено състояние. По номенклатура МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица има 87 легла, в  „МБАЛ Павликени“ – 49, свищовската МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ ЕООД – 42, а СБАЛПФЗ „Д-р Трейман“ във Велико Търново – 55. Общо за територията на РЗОК – Велико Търново леглата са 286.
Други 24 са интензивните легла – 10 в Областната болница, 8 в Павликени и 6 в Горна Оряховица.
В заповедта на министър Ананиев е вписано, че лечебните заведения, които ще приемат пациенти в неусложнено състояние, при възможност трябва да предприемат сключване на анекси към договорите с НЗОК за изпълнение на клинична пътека „Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания - остро протичащи, с усложнения“. Анексите ще са в сила до овладяване на епидемиологичната обстановка, при условия и ред, определени от Надзорния съвет на НЗОК.
Общо 276 са случаите на коронавирус в България към тази сутрин. Със 7473 легла, които да обслужват болни с коронавирусна инфекция, разполагат лечебните заведения  у нас. От тях 1137 са в болниците в София. Интензивните легла са общо 1347, като 518 от тях са в столичните болници.


Ключови думи
легла коронавирус
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати