Петък, 30 Сеп 2022
            
Икономика

Косвени жертви на Covid-19: Повечето работници на „Аполон” са в неплатен отпуск

  25.03.2020 10:01
Косвени жертви на Covid-19: Повечето работници на „Аполон” са в неплатен отпуск

Шивашката промишленост е един от стълбовете на горнооряховската икономика и в същото време една от първите жертви на световната криза. Голямо предприятие като „Аполон”, което работи за утвърдени европейски марки, е пуснало в отпуск по-голямата част от работниците си. Засега само за две седмици. Но едва ли ще се приключи с това. Оставено е само едно звено - 10% от шивачките, което изработва предпазни маски.

В момента всички в бранша шием маски и до седмица ще залеем пазара. След това не знам накъде. Работниците ни са най-ценното нещо, което трябва да спасим, но наистина не знам какво ще стане, не крие, меко казано огромното си безпокойство, собственикът на „Аполон” Димитър Димитров.

Шивашкият бизнес е тясно свързан с търговията на дребно. В момента, в който повечето магазини по света и в България са затворени, естествено, че производителите изпадат в криза. Рязко спряха поръчки, доставки, плащания. За март месец нямаме нито един лев приход. Имаме изработена продукция, която трябваше да експортираме, но всичко е блокирано. Наистина не знам какво следва след тези две седмици, в които хората ни са в отпуска, казва Димитров.

Въпрос на дни, може би на часове е същото да се случи с останалите му колеги в бранша, смята той. В този момент освен аптеки и хранителни магазини няма друг работещ бизнес. Всички останали, дори да работят, в действителност нямат нормални приходи. Държавата обаче сякаш вижда само загубите на туризма и на ресторантьорите. Да, те са много пострадали, защото бизнесът им беше директно спрян. Но и ние, които не сме затваряни, на практика сме тотално блокирани, допълва Димитър Димитров.

Още по темата как кризата се отразява на икономиката в Горна Оряховица четете в новия брой на вестник „Седмицата” на 27 март.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Аполон
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати