Вторник, 16 Мар 2021
            
Други

Недоизлекувани деца са напуснали Педиатрията във Велико Търново след публикации на майка във Фейсбук

  24.03.2020 14:18
Недоизлекувани деца са напуснали Педиатрията във Велико Търново след публикации на майка във Фейсбук

Съмнение, че детето им е инфектирано с коронавирус, а не се предприема нищо за адекватното му лечение, изказаха във Фейсбук родителите на 4-годишно момиче. Публикациите са от снощи, но темата е все така актуална в търновските групи на социалната мрежа. Днес ръководството на МОБАЛ ``Д-р Стефан Черкезов``, в чиято Педиатрия детето е настанено заради двустранна бронхопневмония, описа пълната хронология на случилото се.
``Детето е постъпило в Спешното на Областната болница около 14 ч. вчера. Прегледано е от дежурния лекар, назначени са му лабораторни изследвания и рентгенография. След това е направен консулт с инфекционист. Резултатите от назначените изследвания показват, че детето е с двустранна бронхопневмония и раздвижени клиниколабораторни показатели, които говорят за възпалителен процес. След консулта с инфекционист се установи, че към момента няма данни за контакт на майката или детето с болни с коронавирус, с контактни на болни или някакъв друг показател, който да насочва към епидемиологична анамнеза за болни с коронавирус инфекция.
Ние работим по точно установени правила, предоставени от Министерството на здравеопазването и от Централния оперативен щаб и се съобразяваме с тях. Детето е било в средно увредено състояние, поради което и след консулт с педиатър се установи, че е най-уместно неговата хоспитализация да бъде в Детско отделение. Водещо до и в момента е заболяването на белите дробове. По тази причина детето е прието в Детско отделение, назначени са му съответните вливания, симптоматично и етиологично лечение, в резултат на което още вечерта състоянието се подобрява. Все още обаче остават измененията в белите дробове, които протичат по типичната клинична картина на бронхопневмония. Детето се проследява, консултира се, в стабилно състояние е. Няма влошаване от снощи``, обясни медицинският директор на МОБАЛ ``Д-р Стефан Черкезов`` д-р Галина Гарева.
``Детето не е ваксинирано нито веднъж, майката е против ваксинациите. Опитът ни показва, че при деца, които не са имунизирани, първите срещи с бактериални и вирусни инфекции протичат тежко. Защото нямат изградени съпротивителни сили. Подходихме отговорно, и то не само заради ситуацията, в която сме. В края на краищата става въпрос за 4-годишен пациент``, категоричен бе и управителят на лечебното заведение д-р Стефан Филев.
``Клиниколабораторните данни говорят за бактериална, а не за вирусна инфекция. Все пак съм изпратил снимките в Детската гръдна хирургия на ``Пирогов``, защото там имат най-голям опит в работата с деца с белодробна патология, за консултация. Така че в никакъв случай състоянието не е неглижирано. Напротив. Да, детето е в увредено общо състояние, но е стабилно – не се налага кислородотерапия, кръвно-газовият анализ е добър, няма температура. А три дена е имало 39 градуса, личният му лекар, който е в София, е консултирал по телефона. Въпреки че няма данни за контакт с коронавирус инфектирани, в 17 ч. вчера взехме проба, защото става дума за двустранна бронхопневмония. Днес тестът е в София, очакваме късно вечерта или утре сутринта да има резултат``, каза д-р Филев. ``За да бъде лекувано детето за коронавирус, трябва да бъде доказано наличието му``, уточни той.
``В момента има 5 малки пациенти в Детското отделение на МОБАЛ. Други 6 обаче са си тръгнали след публикацията на майката във Фейсбук, въпреки че не са доизлекувани.
Снощи в 23 ч. настана голяма суматоха. Обаждат ми се кметове от съседните общини да питат как да оформят бележките за пътуване на бащите да дойдат да си приберат децата. Имало е и напрежение, меко казано, между дежурния екип и родителите``, разказа д-р Филев.
``В момента търновската Педиатрия работи в нормален режим, тъй като няма коронавирус изолиран. Освен това майката и детето са в самостоятелна стая, която не напускат. Персоналът ги третира като потенциално опасни с всички изискващи се предпазни средства``, обясни още управителят на МОБАЛ.   
Д-р Филев призна, че е обмислял да поиска търсенето на наказателна отговорност за публикациите и последвалата паника в Детското отделени, а и не само.
``Разбирам тревогите на всеки родител, затова ще се въздържа. Но много моля всички ние да бъдем много отговорни какво публикуваме в социалните мрежи. Създаването на паника категорично води до нарушаване ритъма на работа на хората, които са на първа линия. Нека бъдем коректни, за да не дообъркваме и без това обърканото ни общество``, апелира д-р Стефан Филев.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
МОБАЛ коронавирус
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати