Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Други

МБАЛ „Св. Иван Рилски” вече има изолирани две структури за лечение на Covid-19, но се притеснява от финансова криза заради намалелите пациенти

  24.03.2020 11:55
МБАЛ „Св. Иван Рилски” вече има изолирани две структури за лечение на Covid-19, но се притеснява от финансова криза заради намалелите пациенти

В МБАЛ „Св. Иван Рилски” има обособени и изолирани две структури за лечение на заразени с коронавирус. Едната структура е за лечение на неусложнени случаи. Това ще става в Инфекциозно отделение, където има 10 легла. За тежките случаи, които изискват интензивно лечение, са изолирани две легла в ОАРИЛ. Двете структури са обезпечени със съответните специалисти. На този етап в МАБЛ няма пациенти, които да очакват потвърждаване на проби за коронавирус.

До края на следващата седмица Болницата очаква да получи нов респиратор, за закупуването на който започна дарителска кампания. Досега е събрана половината от необходимата сума, което позволява да се направи доставката и до получаването на апарата би трябвало да е събрана и останалата част от парите.

Проблемът е, че кризата с Covid-19 поставя всички болници в много тежко финансово положение. От една страна са нарасналите разходи за апаратура и предпазни средства. В същото време здравните заведения работят с много по-малко пациенти и няма да имат достатъчно заработени пари, с които да покриват разходите си. В момента имаме само спешни пациенти, а плановият поток е свит до минимум. Положението е същото и в останалите болници и се надявам, че НЗОК ще вземе някакво решение, за да ни подкрепи в тази извънредна ситуация, обясни управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Иван Иванов.

Призовавам НЗОК да превежда по време на извънредната ситуация не заработените суми по клинични пътеки, а парите, които са били изкарани в последния месец преди кризата. Парите ги има. В момента НЗОК прави икономия. Ако преди това са превеждани по около 110-120 милиона лева на болниците, сега едва ли ще се надхвърлят 60 милиона лева, поясни д-р Иванов. Ако приходите спаднат наполовина, болниците няма да могат да обезпечат дейността си, няма да могат да плащат заплати на лекари и служители. В тази тежка обстановка, когато хората ни и без това работят под голям стрес и риск, не можем да си позволим да им отрежем и заплатите. Ще започна да напускат и тогава наистина ще има срив на здравната система, смята шефът на Горнооряховската болница.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
МБАЛ "Св. Иван Рилски"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати