Вторник, 04 Oct 2022
            
Общество

Спасяват над 100-годишна топола в сухиндолското село Бяла река

  18.03.2020 09:24
Спасяват над 100-годишна топола в сухиндолското село Бяла река

Вековна топола в сухиндолското село Бяла река е застрашена от счупване. Дървото е един от символите на селото от незапомнени времена и в момента се нуждае от санитарно почистване на клоните.
След сигнал от кметския наместник на Бяла река кметът на  Община Сухиндол инж. Пламен Чернев предприе незабавни мерки за спасяване на дървото. Част от разклонението на короната е изгнило, а огромните клони, които излизат от него, могат да прекършат и здравия дънер на дървото.
След оглед на експерти от Общината е взето решение, че за запазване  на дървото е необходимо да бъдат премахнати част от клоните на изгнилото разклонение от короната. От Общината в Сухиндол обмислят да популяризират историята на вековната топола и да съберат повече информация за дървото от възрастните жители на селото.
В Бяла река наричат дървото кавак.  Тополите растат много бързо и живеят до около 400 години. Корените  се развиват плитко под повърхността на земята. Дървесината й е мека и намира широко приложение в строителството, за направа на щайги, сандъци, клечки за кибрит, целулоза. Листата се използват за храна на добитъка. От младите пъпки се приготвят масла за парфюмерията. Тополите осигуряват богата паша за пчелите. Като дърво за украса на парковете и за укрепяване на речните брегове тя намира широко приложение. С отвара от кората и клонките се боядисва вълната в тъмнокафяво. Пъпките и листата се използват в народната медицина. От дървесината се приготвя медицински въглен.
Днес тополата в Бяла река е от изключително значение за местното население. Жителите на селото вярват, че населеното място ще продължи да бъде младо и силно заради дълголетието на вековния кавак.

 


Ключови думи
топола Бяла река спасяване Сухиндол
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати