Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Други

Виртуална балетна зала събра горнооряховските грации

  17.03.2020 18:56
Виртуална балетна зала събра горнооряховските грации

Екзерсиз пред камера и компютър ще практикуват балерините на Класическата балетна школа „Грация” в Горна Оряховица. Първият урок днес се получи доста успешно, а че ще е забавно и полезно балеринките разбраха още вчера, когато беше генералната им репетиция преди да заработят в Zoom.

Време е за карантина, всички трябва да сме съпричастни и да помогнем по-бързо да се справим с вируса, като останем по домовете си. Това обаче не означава да спрем да се занимаваме с любимите неща, казва художественият ръководител на „Грация” Соня Георгиева. Тя обмисляла ситуацията за своя балет, но идеята всъщност дошла от дистанционното обучение на сина й Йоан, който е ученик в СУ „Вичо Грънчаров”. Преди да види неговите уроци онлайн си мислела за видеокурс или нещо подобно. След като сондирала мнение със специалисти, решила че може да пробва с програмата, чрез която учат в момента много деца, затворени вкъщи заради Covid-19.

Срещнала подкрепата и на най-добрите си ученици, за които постоянната тренировка е важна. Програмата zoom била инсталирана на компютрите на всички. Една вечер се пробвали как ще се получи. Посмели се здраво, виждайки се в домашна среда, но с претенциите да стъпват на палци и решили, че ще стане.

На 17 март от 16:30 часа се появи и виртуалният балет „Грация”. Соня Георгиева все пак ръководи уроците от истинската балетна зала, макар и сама пред огледалото. Но зад мониторите вкъщи я следят и повтарят още двайсетина девойчета, които репетират преподаваното от нея. Уроците онлайн са придружени с домашни и задачи, които всеки ще си изпълнява сам. Да се упражняваш сам е задължително, но съвсем друго е да си с учителя си, с партньорите от балета, да се чувстваш част от една общност. Макар и през камера и монитор ще се опитам да запазя тази общност, която създадохме ние – балетистите от „Грация”, сподели художественият ръководител на балета Соня Георгиева.

 


Ключови думи
Балет Грация
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати