Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Причина коронавирус: Животът уж си тече нормално, ама не съвсем

  14.03.2020 09:29
Причина коронавирус: Животът уж си тече нормално, ама не съвсем

 Безпрецедентните мерки срещу разпространението на коронавируса, още преди обявяването на извънредното положение, станаха причина за отмяна на едва ли не всички публични прояви. Затвориха се училища и университети, напълно замря културния и спортния живот, дори Празникът на Велико Търново няма да се състои – за втори път в най-новата ни история. Дали така се вся още повече паника в иначе здравомислещия ни народ или предприетите действия бяха навременни и нужни, мненията бяха на двата полюса. За едни това са пълни глупости, защото починалите по света и у нас от обикновен грип, пневмонии, глад, катастрофи по пътищата и сърдечни болести в пъти надвишават заболелите и починалите от коронавирус. От друга страна, ограничителни мерки трябва да има, няма защо да дърпаме дявола за опашката. Въпросът е до колко бяха ефикасни, при положение, че на 8 март кръчмите бяха пълни, в магазините и автобусите се събираха повече хора от колкото на едно обществено обсъждане, а здравите продължиха да си ходят на работа. Все пак, няма как да затворим държавата, някой трябва да произвежда блага. По улиците се разхождаха обичайните за съответния ден хора, и то вече без маски, който си е решил да ходи в кафене или друго заведение не се спря, а учениците, които се зарадваха на неочакваната ваканция, почти не си седяха вкъщи. Пенсионерите, едната уязвима група, пак се струпаха около банките да си вземат пенсиите, на пазара е пълно с народ, и въобще, всеки, който има работа в институциите, си я вършеше по каналния ред. Тук на преден план излиза и личната отговорност – дали ще бъдем внимателни към себе си и околните или напук на системата ще демонстрираме нехайство. Всичко това обаче създаде чувството за половинчатост и подри доверието в предприетите мерки. Не са малко и гласовете, които се надигнаха, че истерията около новия грип отклонява общественото внимание от далеч по-наболели проблеми като скъпия живот и ниските доходи, увеличаващата се данъчна тежест, кризите и скандалите в управлението.

Извънредното положение е най-смисленото

нещо, което правителството предприе

Видя се, че само с призиви да спазваме дисциплина, няма да се опазим. Особено след появата само за един ден на нови 16 случая на заразени. Бодряшките изказвания на медицински специалисти и на всеки изказал се в този дух, бързо олекнаха. По-добре да се ограничим сега, отколкото да се натръшкаме и тогава нещата да излязат извън контрол. Да смирим егоизма си и да се покажем като отговорни граждани. Ще се стигне ли до парализа на Велико Търново и областта? Едва ли. Просто известно време ще живеем в друга реалност. Отмяната обаче на културни и обществени прояви, неизвестно за какъв срок, особено в историческата и духовна столица на България, ще има, според мен, далеч по-сериозни последици. За обществото. Просто, да не вземем да решим, че можем и без тях, и да си останем потопени в битовизма. А новините да се въртят все около коронавируса, защото друго не се случва. Всичко това май ни идва в повече. И когато тъкмо се успокоим, че всичко си е по старому, току виждаме позната касиерка в кварталната „Билла” с ръкавици или някой да пазарува като за последно. Така, щем не щем, пак се връщаме на актуалната тема. Последиците от коронавируса обаче вече се проявяват и далеч не се отнасят само до здравния ни статус. 

Първият удар се стовари върху туризма,

на когото Велико Търново особено разчита

Вече са факт множеството отменени резервации в хотелите не само за Празника на града, но и до края на март, че и за април. Това показа наша репортерска проверка буквално дни след като бяха предприети извънредните мерки. Отказали се има и в най-популярните кръчми в града. За бранша, който наскоро излезе на национален протест, това е удар, който трудно ще понесе. Отмяната на празничните прояви около 22 март, на които се стичат хора от цялата страна, означава много пропуснати ползи за малкия и среден бизнес. Особено, когато Празника на Велико Търново се пада в почивен ден, както е тази година. Така стартът на туристическия сезон напълно е опорочен, а надеждите остават за лятото, когато нещата се поуспокоят и канализират.

В същото време, в големите фирми на сменен режим 

се събират на едно десетки в производствените халета

В „Екстрапак”, в 7-8 цеха работят различен брой хора. Някъде са по 10, другаде стигат по 50. В предприятието спазват указанията и са предприети мерки срещу разпространението на модерния вирус още през януари, съобщи изпълнителният директор Милен Георгиев. Леко болните, от настинка например, може да работят, но само с маска. Това е задължително и за кихащите, и за кашлящите. Приемат се и болнични, издадени от личния лекар по телефона. Заболелите от сезонния грип не са повече от обичайното и това не е довело до забавяне на производството, уточни г-н Георгиев. Защитни маски при нужда са осигурени за всички работещи. Има и разпореждане работниците и служителите да говорят на два метра разстояние един от друг, макар че трудно се спазва. На всички възлови места в завода са закупени и поставени 20 апарата за дезинфекция на ръцете. Помещенията се дезинфекцират както и преди с хлорна вар, но сега е засилена концентрацията.

От „Болярка” не пожелаха да дадат подробна информация по колко човека работят в една смяна, вероятно, за да не разберем колко човека са останали в предприятието. Единственото, което казаха е, че се работи нормално. И докато във фирмите с пропускателен режим може все пак да се следи за заболелите и да не се допускат на работа, кой ще следи за тези в малките фирми, ателиетата за услуги и т.н. Та нали хората трябва да си изкарват хляба и срещата с клиенти е неизбежна…

 Дали държавата наистина се е взела на сериозно и ще спре по-нататъшното разпространение на вируса или демонстрира мускули, тепърва ще разберем. Но то си зависи и от нас. Важното е да сме внимателни, без да се поддаваме на паниката.

Ана Райковска

 

 

 


Ключови думи
коронавирус животът
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати