Вторник, 27 Сеп 2022
            
Икономика

Напредва строителството на най-големия и супермодерен бизнес център във Велико Търново

  11.03.2020 12:50
Напредва строителството на най-големия и супермодерен бизнес център във Велико Търново

Строителството на бизнес центъра, който строи фирма „Екстрапак”, напредва бързо и вече се строи третия етаж, научи Regnews от управителя Милен Георгиев.  Осеметажна бизнес сграда, в която е помислено за всичко, се строи в Западната промишлена зона на Велико Търново.  Сградата ще впечатли не само с мащабите си, но и с иновативните решения за екология, отопление, осветление, осигуряване на чист въздух в помещенията, енергоспестяваща климатизация чрез геотермална енергия и ред други. Тя няма аналог в старата столица, а и сред малкото подобни в страната.  
Бизнес центърът ще се захранва с електроенергия изключително и само от възобновяеми източници – ВЕЦ-ове и фотоволтаични паркове. В него системата за отопление и охлаждане е базирана на геотермалната енергия. Това е новост за такъв тип сгради. 72 сонди ще доставят енергията за отоплението и охлаждането направо от земните недра. Те няма да имат досег с подземните води, а черпят само топлина – през зимата и студ през лятото. Така земята под Бизнес центъра играе ролята на една голяма акумулираща печка. По този начин собствениците очакват до 6 пъти по-малки разходи за електроенергия.

Вместо климатици въздушните потоци в работните помещения ще бъдат намалявани чрез вкарване на допълнително отопление и охлаждане в пода. Чистият въздух ще се гарантира от сериозна вентилация, при която ще има рекуперация на изхвърляната топлина. Входящият въздух ще бъде предварително филтриран.    

 Огромният комплекс се разполага на парцел от 10 декара и е в близост до „Екстрапак” и до други възлови обекти в града – до МОЛ-а, „Спортно Търново” и комплекс „Хемус”. Тепърва ще се водят преговори, вероятно успешни, с Общината, пред центъра да бъде обособена и автобусна спирка.

Сградата ще бъде на 8 етажа, плюс един подземен и един технически – на покрива. Към всеки етаж ще има тераса за отмора, а дограмата ще бъде отваряема.  Разгърнатата площ е 30 268 кв. метра, проектът е на „Иво Петров – Алхитекти”, а самото строителство е възложено на габровската фирма „ГС Лъки строй 2011”. Ще има 230 паркоместа, 600 места за паркиране на велосипеди и 23 станции за зареждане на електромобили.

Офисите ще бъдат отдавани под наем, като общата им площ е 15 000 кв. метра. Отделните помещения са с квадратура от 58 до 600 кв. метра, която може да бъде коригирана чрез сменяеми подвижни стени. 6 асансьора ще бъдат на разположение на всички фирми – наемателки. На първото ниво, д изход към паркинга, са търговските площи. Те ще имат и полунива, защото са високи 6 метра.

 Конгресният център ще бъде за 500 места и най-голям в региона. Освен голямата зала ще има и 5 по-малки, като и тези зали ще могат да се конфигурират на още по-малки, в зависимост от желанията на клиентите, които ще ги наемат.

Единствено в Бизнес центъра на „Екстрапак” ще може да се вкара кола за презентация, която на въжета ще може да се вдигне и във въздуха.

Плувен басейн с размери 12,5 на 25 метра с 6 коридора и подводно осветление, както и спортен център ще се грижат за здравето на обитателите на сградата. Ще има и зона за хранене с отделна аспирация.

Новост за Велико Търново е и Дейта центърът, където могат да се съхраняват сървърите, като са предвидени 80 шкафа. Предвидено е и свързаност с 8 мобилни оператора. Другата новост за града са споделените работни места, където служителите, които работят от вкъщи, ще могат да наемат работно място за един ден.

Ана Райковска

 


Ключови думи
бизнес център
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати