Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Кметът на Свищов Генчо Генчев: Взети са всички мерки за безопасността на хората

  10.03.2020 16:16
Кметът на Свищов Генчо Генчев: Взети са всички мерки за безопасността на хората

По повод грипната обстановка в България и коронавируса, който е регистриран в областите Плевен и Габрово, както и с издадените указания на Националния координационен щаб, кметът на Свищов Генчо Генчев даде яснота по отношение на заповедите, които е издал и изясни грипната обстановка в общината към 10 март.
Кметът Генчев започна с това, че по повод грипната обстановка в страната, всеки ден пристигат различни указания, с които всички учреждения, жителите на общината и общинска администрация трябва да се съобразяват. „Не е приятно за никого, но трябва да бъдем стриктни по отношение на инструкциите, за да остане обстановката спокойна. Мисля, че към този момент в Свищов няма паника, няма напрежение и обстановката трябва да остане такава.“.
Относно въведените мерки в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ – гр. Свищов кметът обясни, че ситуацията е следната: Ограничен е свободният достъп на пациенти и техните близки до отделенията на болницата. Там е въведен строг 24-часов режим на достъп. Ограничено е преминаването на гражданите от различните входове на болницата, но всеки може да посети в Поликлиниката кабинетите на общопрактикуващите лекари, на лабораториите и кабинетите със специализирано оборудване, където трябва да се правят клинични изследвания – рентгени, скенер и др. Ограничението и строгият режим са въведени единствено за отделенията в болничното заведение.
„Община Свищов е подготвена за ситуация при евентуални положителни проби за коронавирус на наши съграждани.“, каза той и уточни: „Готови сме за реакция по отношение на изолацията на такива пациенти. Подготвени са вече стаите, в които при евентуален случай на коронавирус те ще бъдат настанени и изолирани. Това става чрез съгласуване и със съдействието на Регионална здравна инспекция, а гл. инспектор при РЗИ – В. Търново д-р Люся Кралева отговаря за Свищов. С нейно съдействие във вчерашния ден, рано сутринта, бяха взети проби от двама пациенти на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ и в днешния късен следобед очакваме резултатите от изследването за коронавирус.“
Спешният център е оборудван и готов за ескортиране на пациенти към лечебното заведение. В последното указание, което е пристигнало късно снощи е разпоредено всички болни да се установяват на територията на съответната община. Те няма да бъдат транспортирани до специализирани болнични заведения и ако е необходимо ще се командироват специалисти от други места, за допълнителни манипулации при евентуални усложнения. Осигурени са медицински специалисти и лекари в съответното отделение на свищовската болница. Екипите на Спешна помощ са инструктирани и готови за адекватна реакция при необходимост.
По отношение на учениците, тази седмица всички са ваканция и в понеделник, на 16 март, се очаква да се завърнат в класните стаи. Няма индикации, които да сочат необходимост за удължаване на ваканцията за по-продължителен период. „В област Габрово и област Плевен ваканцията най-вероятно ще се удължи, но ние към този момент не можем да кажем, че имаме основания за това. Ако настъпят някакви промени ще следваме инструкциите на Министерство на здравеопазването и Министерството но образованието и науката.“, обясни кметът на Свищов и добави, че още в неделя Община Свищов е направила необходимата организация всички учреждения на територията на община Свищов, със съдействието на кметовете по места, да бъдат снабдени с необходимите съоръжения за дезинфекция. Детските градини са с пропускателен режим и изграден биофилтър, с необходимите съоръжения и преглед от медицинско лице. Предстои оборудването с такива съоръжения и в училищата на територията на цялата община. Прекратена е отпуската на училищните медицински сестри, които са пренасочени към детските градини, където оказват помощ на своите колеги, с цел по-обстоен контрол на здравословното състояние на децата.
Създадена е необходимата организация и във всички социални институции. От утре започва дезинфекция на автомобилите на социалните центрове, която ще се извършва два пъти на ден – сутрин и вечер. В Дома за стари хора „Мария Луиза“ и в Центъра за пълнолетни лица с деменция в с. Овча могила са въведени забрани за посещения от външни лица
Кметът обясни, че актуална информация ще бъде подавана периодично чрез сайта на Община Свищов и местните и регионални средства за масова информация. „Извиняваме се на нашите съграждани за причиненото неудобство, но всички трябва да сме отговорни към една такава ситуация. Всички мерки са взети с цел безопасност и грижа към хората.“. Той подчерта, че общинското ръководство има изключително добра оперативна работа с органите на МВР, с РЗИ, с НЗОРК, с общопрактикуващите лекари, с Многопрофилната болница и са готови да реагират във всеки един момент. „Лечебното заведение е снабдено с необходимите материали, предпазни маски и облекла във вчерашния ден, а продължават да пристигат още необходими консумативи, които са заявени от болницата, за да можем да реагираме адекватно на всяка ситуация“, каза той.
Кметът прикани за особено внимание към хората, които проявяват симптоми на грип, да се обръщат своевременно към личните си лекари и да направят необходимата консултация по телефон, а не да чакат до последния момент да се влоши състоянието им. „Нека да се реагира адекватно и своевременно се потърси медицинска помощ.“. Той каза още, че децата и учителите, които се завърнаха от Италия, са в добро здравословно състояние. „Към този момент в Свищов няма регистриран случай на коронавирус, но тъй като сме съседна област на двете области, които обявиха епидемиологична обстановка и каратина, сме длъжни да запазим необходимите взети мерки до второ нареждане и указания на Министерството на здравеопазването и Координационния щаб“.
Генчо Генчев подчерта, че приетите в свищовската Болница пациенти ще бъдат лекувани тук и това е разпоредба, която важи за всяка община и съответното за нея лечебно заведение. В МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ са подготвени над 40 легла, които да поемат пациенти при евентуален бум на грип и последващи усложнения. При необходимост, има готовност за разкриване на повече болнични легла. Той уточни, че изследвания за коронавирус ще се правят по преценка на лекар и при изявена симптоматика.


Ключови думи
Генчо Генчев коронавирус
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати