Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Д-р Борислав Генчев: Коронавирусът не спада към особено опасните инфекции и паниката е безпочвена

  10.03.2020 11:57
Д-р Борислав Генчев: Коронавирусът не спада към особено опасните инфекции и паниката е безпочвена

Истерията стигна до абсурдни нива, все повече приличаме на жертви на социален експеримент, смята хирургът

 

Най-страшното в истерията около коронавирусът не е самото заболяване, ограниченията или дори огромните финансови загуби. Страшното е, че се показваме като незрели, лесно внушаеми и от там лесно манипулирани общества, смята д-р Борислав Генчев. Хирургът е общински съветник в Горна Оряховица и член на Общинския кризисен щаб и открито заявява, че повечето мерки срещу коронавируса са ненужни, а някои дори вредни.

Все повече си мисля, че ставаме жертва на някакъв глобален социален експеримент. Някой тества как реагират различни обществени групи в ситуация, в която се имитира голяма заплаха. Как иначе да си обясня, че преди две години нямаше такава истерия за ебола, което е много по-опасно заболяване и беше на път да се разпространи глобално, нямаше чак такава истерия и предишни подобни вируси, които поразиха не по-малко хора. Защо точно сега? Нямам отговор на този въпрос, НО СЪМ КАТЕГОРИЧЕН, ЧЕ КОРОНАВИРУСЪТ НЕ СПАДА КЪМ ОСОБЕНО ОПАСНИТЕ ИНФЕКЦИИ. И ПАНИКАТА Е НАПЪЛНО БЕЗПОЧВЕНА, заявява д-р Генчев.

Усложненията и смъртността се приближават до Респираторния дистрес синдром, който преди десетина години отново дойде от Китай, както и до свинския грип в по-ново време. Но този път паниката е в пъти по-голяма. И това се дължи не на фактите, свързани със заболяването, а на заливането с изкривена информация и втълпяването на чувството за някаква прекомерна опасност, смята докторът.

Какви са фактите?

85% от заразените с коронавирус въобще не развиват някаква клинична картина, тоест те не се разболяват.

10-12% развиват клиника на банални вирусни инфекции, като при повечето хора заболяването отшумява за 3-4 дни без антибиотици.

3-5% може да развият по-тежка клиника, като основно усложненията идват от белите дробове. Самият вирус има афинитет към рецептори в белодробните алвеоли и се настанява първо там. Усложненията са при хора с компрометиран имунитет – хронично болни, възрастни с няколко заболявания, прекарали тежки хирургични интервенции, лъчетерапия и химиотерапия.

Няма особена разлика между коронавируса и обичайния тазгодишен грип като усложнения и смъртност. В момента отделенията са пълни с заболели от втората вълна на стандартния грип. Има и смъртни случаи, свързани с него. Но никой не ги брои, както се прави с жертвите на коронавируса.

Всяка година има 2-4% смъртни случаи при всяка грипна вълна без това да причинява блокиране на цялото общество, напомня горнооряховският лекар.

По правилата на медицинската практика въобще не се налага хоспитализиране на установените с коронавирус. Само се рискува заразяване на лекари и сестри и разпространение на вируса. Със сигурност около 1 установен с вируса има още 100, които вече са заразени. Повечето от тях обаче няма да развият никаква клинична картина и няма дори да разберат, че са носили вируса. Защо те трябва да бъдат поставяни под карантина. Защо предприятия ще спират работа, заради евентуалната възможност някой да е заразен, удивен е лекарят.

Дори да си носител на вируса, това не е някаква присъда. Категорично не се започва лечение с антибиотик веднага. В първите 3-4 дни се приемат само общоизвестни антивирусни препарати. Едва, ако след това има някакви усложнения, може да се премине към болнично лечение.

Няма смисъл от стандартните предпазни маски, могат да помогнат само специализираните, които задържат частици от 3-4 микрона. Но, ако някой ти кихне в лицето, може да се заразиш и през очите. Така че маските не са никаква гаранция, дори да са супертехнолотични.

Предпазните мерки са прости и общоизвестни. Възрастните хора на 65 години и със заболявания трябва да избягват масовите прояви и да излизат само при нужда. Миенето на ръцете и използването на антибактериални гелове на алкохолна основа е най-добрата профилактика. Да се ограничават всички публични прояви обаче е ненужно и безсмислено, смята д-р Генчев.

Държавата ни се увлича по западните страни. Общините се увличат по държавата. Натрупва се ненужно напрежение, което ще има и много негативен икономически ефект. Но пък ще има и такива, които ще спечелят. Вече сме виждали как се дават милиони за лекарства срещу свински грип, които после се изгарят, защото са се оказали ненужни. За съжаление и този път не се показахме като зряло и информирано общество, а се поддаваме на внушение и паника, коментира д-р Борислав Генчев.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
д-р Борислав Генчев коронавирус
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати