Вторник, 11 Oct 2022
            
Други

Гимназията по туризъм е на полуфинала в националния конкурс „Млад благотворител”

  10.03.2020 08:42
Гимназията по туризъм е на полуфинала в националния конкурс „Млад благотворител”

 За четвърта поредна година се провежда националният конкурс „Млад Благотворител“. Той дава възможност на ученици от VII до XII клас да превърнат своя идея в проект, с който да кандидатстват за финансиране, осигурено от организаторите - фондация „Благотворител“ и партньорите им за тази година Euroins Bulgaria.

 Целта на надпреварата е да активизира учениците да развият способности като управление на проекти, желание за доброволчество и благотворителност.

 За 2020 година фондацията обяви тематичен спектър за кандидатстващите, което е новост. Три широки теми са обявени, в които могат да спадат каузите на проектите - "Екология/опазване и грижа за околната среда"; "Съхраняване на музикалното наследство на България"; "Подкрепа за деца или възрастни в нужда". Крайният срок за изпращане на проектите бе 29 февруари.

 Получени са 54 проекта от 28 населени места, като най-много са от София – 7, Русе – 4, Пловдив и Благоевград – по 3. Повечето проекти са в тематично направление „Екология/опазване на околната среда“.  Проектите са оценявани от шестчленно жури по четири критерия - оригиналност на идеята; мотивация и аргументация; план за изпълнение; изчерпателен разчет на бюджета.

 На полуфинал са допуснати 12 проекта. Сред тях е и проектът „Посланик на Земята“ на Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“, Велико Търново. Това е единственият проект от региона.

 Разработили са го учениците от учебната компания Boyar dreams. Идеята им е да озеленят спирка от градския транспорт във Велико Търново. Имат подкрепата на екоексперти от Община Велико Търново, Община Бургас, както и на концесионера на автобусните спирки в града.

 В средата на април ще стартират „Стани посланик на Земята“ -  кампания за смисъла от събирането на костилки от плодове и хвърлянето им сред природата. И други интересни идеи имат предприемачите от Boyar dreams. Сега им предстои да направят триминутно видео, с което да убедят журиращите, че си струва да бъде финансиран проектът им.

 Учителят, който десета година мотивира и ръководи учениците от учебната  компания на Гимназията по туризъм, е инж. Славка Проданова.


Ключови думи
гимназията по туризъм националния конкурс
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати