Събота, 13 Мар 2021
            
Икономика

Задава се нова икономическа криза, първите белези ще усетим през април

  08.03.2020 05:51
Задава се нова икономическа криза, първите белези ще усетим през април

Икономическата криза е неизбежна и първите признаци ще усетим още през април, когато икономиката ни включва на пълни обороти, смята трудовият консултант и консултант „Човешки ресурси” Виолета Белчева. В дългогодишната си практика в основаната от нея частна трудова борса „Перфекта” тя има поглед за десетилетия върху движението на работна ръка във Великотърновска област, създаването и краха на много фирми, затова я помолихме на базата на опита й за анализ на икономическата ситуация.  
Настъпване на икономическата криза тя предрече още преди половин година, когато започна кризата в производствения сектор в ЕС. Силна икономика като германската например, която произвеждаше повече продукция, отколкото можеше да пласира на пазара, започна съкращаването на работна ръка. Това, според нея, се очаква да дойде и при нас.

Хуманитарният проблем със зараза в Китай ще стане икономически

Другите външни фактори са китайската икономика, която не функционира в пълния си обем, а това се отразява на вноса ни от там, респективно и на износа ни за държави от азиатския континент. Липсата на свежи пари от външнотърговски сделки ще доведе до свиване на производството на много фирми, най-вече на храни и напитки, които са най-голямото ни експортно салдо към тези страни. Според Виолета Белчева се очаква отлив от търсенето на нашите стоки. Което ще доведе до още свободна работна ръка, която няма да има възможност за реализация и вероятно до нова емигрантска вълна навън на наши сънародници. „Колкото и да казваме, че имаме глад за инженери, ако една голяма компания ги освободи, няма толкова фирми, които да ги преназначат. Фирмите работят на ръба на капацитета си по отношение на трудовия капитал. Наемат толкова, на колкото могат да плащат заплати и осигуровки. И така е от години. Балансът е на прага на този разчет. И няма работодател, който да не иска да минимизира тези разходи, защото те товарят себестойността на продукта им. Това с високи технологии само не може да се постигне. А в крайна сметка все повече българи живеят зле. Къде е разковничето? Високата данъчна тежест, с която се товареха работещите, можеше да бъде по-ниска, за да се постигне по-висока събираемост. Много от фирмите по тази причина са в сивия сектор. А тези, които излязоха на светло, го направиха с големи трусове. Сега се постига събираемост от около 1,5 милиона работещи българи”, казва тя.

Здравната криза ще удари и по туризма

Негативно влияние ще има и върху туризма, което усетихме още миналия туристически сезон. По-конкретно спирането на полети от определени дестинации ще удари ресторантьори и хотелиери. Тепърва ще видим какво е истинското проявление на Брекзит върху българската икономика. Това са външните фактори, които ще повлияят и на нашата икономика. Но то всяка българска икономическа криза започва отвън.
Нямаме достатъчно добри политики в момента на ниво социално министерство, което да поеме и пренасочи работна ръка към друг вид работа, където липсват средни специалисти, продължава анализа си Виолета Белчева. Единствените мерки са мерките за подпомагане, където се създава една маса от хора, разчитащи на помощи в периода си на временна нетрудоспособност и не са активни на пазара на труда. Не е ясно и дали системата ще издържи да плаща обезщетения на повече хора.

Удря се малкия бизнес

Те се коренят най-вече в българското законодателство, като Наредба N-18, срещу която скочиха от различни браншове. Другите промени са свързани с това, че все повече фирми трябва да се регистрират по ДДС, което ограничава търговците. Масово са започнали да се закриват или замразяват фирми и във Велико Търново. Предимно малки семейни фирми, които са се водили на двама от членовете на фамилията, което вече не е разрешено. Нейните преки наблюдения са, че това са фирми за търговия на дребно, за които Наредбата на НАП N-18 си е шок. „Имам много познати с по няколко фирми, които в момента затварят и оставят една, която да работи по ДДС. Но за един малък семеен бизнес, това е неефективно. Законът за ДДС отдавна трябваше да бъде реформиран, тъй като преживяхме много инфлационни процеси в България. Ставката обаче за вход на фирма по ДДС остава 50 хиляди лева, което при днешните цени на стоки и услуги бързо се достига. Качването на минималната работна заплата пък засяга самоосигуряващите се, които при липсата на достатъчно платежоспособни клиенти няма да смогват да плащат режийните и осигуровките си. Очаквам отлив и от този сегмент и фалит на фирми. Ще остане работна ръка, която трудно ще бъде усвоена от производствата, тъй като те и досега не предлагат достатъчно работни места, които са подходящи или атрактивни за хора с квалификация. Или да предлагат нормално работно време. Особено това се отнася за нощните смени, които все повече се избягват от търсещите работа”, смята трудовият посредник.
Кризата ще удари и големите производствени фирми, които разчитат най-вече на износ.  Плащанията по договорите ще се бавят или ще бъдат прекратени, както това се случи през 2008 г., предрича Виолета Белчева.

Няма баланс между кадрите за производството и администрацията

Все пак може да разчитаме на свеж приток на работна ръка от младите хора, които са завършили образованието си в чужбина, макар че жената е скептична, както и повечето българи, че те ще се върнат срещу 1200 лв. обещани от правителството. За свикналите на други стандарти и социални придобивки това е напълно неизгодно. Освен това, привличането на тези образовани млади хора предимно в административния сектор на нас не ни гарантира ръст на БВП, за който главна роля играе реалната икономика. А и всички знаем, че образование, здравеопазване, администрация и сектор вътрешна сигурност се издържат от държавния бюджет, а тежестта пада основно върху работещите в производствените компании. Където се произвежда продукт, продава се и има възвръщаемост на парите. Това липсва дори при търговията и услугите - сектори, в които работят много хора, но чиито заплати и осигуровки отново лежат върху реалния сектор. Транспортните услуги и особено таксиметровите превози са най-бързо развиващите се отрасли в последните години, което е видно от анализите на Областната стратегия на развитие, е наблюдението на Виолета Белчева. Дори големите производствени фирми, с които Велико Търново се гордее, са с пъти по-нисък темп на растеж. Това обаче е само бомба със закъснител.
Планирането на икономиката не трябва да остава остаряла терминология
Разбира се, не във вида, който беше по времето на социализма. По-скоро като регулация на пазара, която също отдавна трябваше да се случи, смята тя. И не става дума за заличаване на конкуренцията, а за преодоляване на стихийността в икономиката ни, в която всеки е оставен да оцелява сам.

Реално всеки пети във Велико Търново си търси работа

Макар градът ни да се слави с много ниско ниво на безработица от порядъка между 3,5 и 4 процента, колкото отчита официалната статистика на Бюрото по труда, ситуацията на трудовия пазар въобще не е розова. Реално всеки пети си търси работа, смята Белчева. Според нея много скоро и хората, заети в малкия бизнес, също ще се включат в тази група. Тук влиза и скритата безработица, и младите хора, които са завършили образованието си, но още не са започнали да се трудят, и недоволните от сегашната си работа.
Ана Райковска


Ключови думи
криза Виолета Белчева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати