Вторник, 27 Сеп 2022
            
Култура

Драганово ще бъде домакин на национален преглед на селските театри

  08.03.2020 05:48
Драганово ще бъде домакин на национален преглед на селските театри

Драганово ще бъде домакин на VІІІ национален преглед на селските любителски читалищни театри. Форумът ще се проведе от 4 до 10 май, а домакин ще бъде НЧ „Съединение – 1888“.
Основната цел на националния преглед, който се провежда веднъж на две години, е да развива и популяризира самодейното театрално изкуство.
Право на участие имат любителски селски театрални колективи и читалищни театри без жанрово ограничение. Театралните колективи ще бъдат оценявани от професионално жури. Ще бъдат присъдени Специална награда на Община Горна Оряховица, Специална награда на Кметство Драганово, индивидуални награди за мъжка и женска роля, както и за поддържаща мъжка и женска роля. Отличия ще има за младежки спектакъл, за млад актьор и за млада актриса, както и награда на публиката. Ще бъдат раздадени и поощрителни награди за актьорско майсторство. Заявки за участие в VІІІ национален театрален преглед се приемат до 10 април 2020 г.
В златния фонд на НЧ „Съединение – 1888“ са записани имената на видни читалищни дейци, като Петко Коларов – баща на поета Асен Разцветников, библиографа акад. Никола Михов, драматурга Камен Зидаров, поета Владимир Русалиев и др. Пиесите, изиграни на сцената на читалището, са над 155. Заслуга за театралните изяви на читалището в продължение на 18 години има неговият председател д-р Борислав Стоянов – баща на поета и преводача Румен Стоянов. Под ръководството на актьора от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ Кирил Ангелов, драгановските театрали бележат множество успехи през годините и защитават името си на един от водещите самодейни театри в страната.
Театралният преглед се утвърди през годините като една от мащабните културни прояви с национално значение, станали традиция за община Горна Оряховица и Драганово. В шестте му издания до сега са взели участие над 35 театрални състава от цялата страна, представители на 24 общини и на 16 области. На сцената на НЧ „Съединение – 1888“ са доказали своя талант над 1500 любители-театрали.


Ключови думи
Драганожо театър
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати