Събота, 13 Мар 2021
            
Други

В три лясковски села имаше надпревари на Конския Великден

  08.03.2020 05:34
В три лясковски села имаше надпревари на Конския Великден

За поредна година в община Лясковец бяха организирани конни надбягвания, свързани с църковния празник Тодоровден. Три са лясковските села, в които спазват обичая и организират състезаниея по надбягване с коне и магарета – Козаревец, Добри дял и Джулюница.
Празникът се отбелязва в първата събота на Великденските пости. Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято. Тодоровден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Обичаите на този ден са много интересни - при изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените размесват и раздават помежду си обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на атрактивното конно състезание.
В слънчевия мартенски ден и в трите лясковски села на мегдана за зрелищните кушии се събраха много жители и гости,  за да наблюдават станалите традиция конни надбягвания. В Козаревец и Добри дял състезанията се проведоха на селската мера, а в Джулюница, както обикновено, на стадиона. Традиция е преди надпреварата за здраве на коне и стопани да се прави водосвет и този ритуал също беше стриктно спазен, както и захранването на конете и обход на кавалкадата из улиците, в знак на уважение към имениците.
Кметът на община Лясковец д-р Гецова беше гост на конния празник в Козаревец. Заедно със селския управник Красимира Колева тя изгледа всички надпревари по категории и участва в награждаването на първенците. Състезанието беше много оспорвано, но в крайна сметка най-добрите заслужиха призовите места.
Петима ездачи със 7 конски впряга и два магарешки, бяха състезаващите се в  надпреварата в Козаревец. Гостуващи участници имаше от Родина, Горски сеновец и Лозен. Победител стана кон Сара с жокей Светлозар Йорданов от село Козаревец, който е и председател на конярското дружество. Второто място зае кон Роска с ездач Георги Иванов и трето място заслужи кон Вихър, язден от Рейза Сабриев.
При надпреварата коне с каруци първи се класира Диян Христов с кон Габриела, втори е Светослав Начев, а трети Станислав Василев. Надпреварата с магарешки впряг спечели Боян Ангелов, следван от Илия Страхилов.
Жури избра и най-гиздав кон – това е кобила Албена на Иван Димитров, а след нея се нареди Мая на Димо Петев. Атракция представляваха и две понита, също много гиздави, с които публиката се снима за спомен. Участниците, заели призовите места, бяха наградени с грамоти, статуетки и парични награди, а организаторите пожелаха на всички  много здраве и успехи. За реда и спазване на регламента при провеждане на конните надбягвания се грижеха организаторите от Конярското дружество в селото, кметството и местното читалище „Земеделец-1899”.
В Добри дял от години традиция е жители и гости да отбелязват подобаващо празника на конете. Конският Великден започна и там с празничен водосвет, отслужен от селския свещеник, който прочете молитва за здраве. После поръси с китка здравец всички - и жители, и гости, и животните. Духова музика създаде още по-добро празнично настроение, а след записване на мераклиите и регистрация на животните, които ще се състезават, надбягванията станаха факт.
Езда, конски впряг и най-модерната надпревара, която от няколко години измислиха младежите в селото – състезание с мотокултиватори, събраха за екстремните игри мало и голямо на поляната до стадиона. Конете, които бяха дошли да се надпреварват бяха седем. В категорията конски впряг първенец стана Светослав Начев, втори е Риза Абилов, а трети изостана Иван Емилов. При ездата трети се класира Антон Мирославов, почетното второ място зае Риза Абилов, а победителят в Добри дял е Светослав Начев. За първи път  добридялчани имаха и състезание с теглене на каруца от двата края, а модерните състезателни игри с мотокултиватори в Добри дял тази година завършиха с победител Ганчо Куруджиков.
В Джулюница повече от 10 години традицията да се провеждат кушии се спазва стриктно и всяка година джулюнчани не пропускат атрактивните състезания. Публика и този път не липсваше и празникът премина с много емоция на стадион „Владислав”. Преди кушиите бе направен водосвет за здраве, като състезатели, жители и гости бяха поздравени и напътствани, след което ездачи, коне и каруци се впуснаха по състезателното трасе за първото място. Оспорваните битки в различните категории завършиха при конски впряг с победа за Иван Йорданов, следван от Трифон Кирилов и Светослав Иванов. Надпреварата при магарешкия впряг приключи с първо и второ място съответно за Пламен Йорданов и Иван Димитров. При ездата най-добър беше Светослав Иванов, който изпревари Дончо Александров. Грамота за най-гиздав кон получи Дончо Александров, а останалите призьори имаха парични премии и предметни награди.


Ключови думи
Тодоровден
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати