Петък, 30 Сеп 2022
            
Други

В Свищов заседава Общинската комисия за борба с епизоотичните ситуации

  06.03.2020 17:02
В Свищов заседава Общинската комисия за борба с епизоотичните ситуации

В Гербовата зала на община Свищов се проведе заседание на Общинската комисия за борба с епизоотичните ситуации на територията на Община Свищов. На заседанието присъстваха председателят  на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, д-р Валери Иванов – гл. инспектор в отдел „ЗЖ” при ОДБХ - Велико Търново, Владислав Йорданов – н-к група „ОП“ при РУ на МВР – Свищов, Валя Тотева – ст. експерт „ПФ” при община Свищов и кметовете на селата Алеково, Александрово, Вардим, Горна Студена, Деляновци, Драгомирово, Козловец, Морава, Овча Могила, Ореш, Царевец, и Червена.
Д-р Кристиян Кирилов откри заседанието и даде думата на д-р Иванов, който запозна членовете на комисията и присъстващите кметове на населените места с актуалната ситуация относно разпространението на заболяването африканска чума по свинете в Република България. Посочено беше, че на територията на община Свищов няма регистрирани нови огнища на заболяването, поради липсата на възприемчиви домашни животни. При дивите прасета не са констатирани положителни случаи за периода от последното събиране на общинската епизоотична комисия.
По отношение на заболяването инфлуенца по птиците /птичи грип/, на територията на община Свищов няма регистрирани случаи. Мерките, които са приети на предното заседание на комисията, остават в сила – птиците трябва да се отглеждат на закрито.
Д-р Иванов запозна членовете на комисията и присъстващите с промените в нормативната база – Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) и Наредба №44 от 20.04.2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти. Разясни редът за регистрация на личните стопанства по реда на чл.137 от ЗВД, изискванията към животновъдните обекти, задълженията на собствениците и задълженията на кметовете и кметските наместници на населените места в община Свищов.


Ключови думи
епизоотична комисия
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати