Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество

Войводите с урок по родолюбие в с. Самоводене

  03.03.2020 08:56
Войводите с урок по родолюбие в с. Самоводене

Като историци и представители на клуб „Традиция“, депутатът доц. д-р Милен Михов и учителят Николай Цонев проведоха урок по патриотизъм и родолюбие с учениците от ОУ „Христо Смирненски“ в с. Самоводене в навечерието на Националния празник 3 март. Нетрадиционният час за учениците бе иницииран от кмета на селото Стефан Мъглов и се проведе в етнографски музей „Маслянков и синове“.

Какъв ден е 3 март, по какво се различават униформите на българския опълченец и руския войник, как се нарича оръжието, използвано в Руско-турската освободителна война бяха само част от акцентите в разказа на доц. Михов. Николай Цонев допълни, че свободата не е подарена на българите. Освен от руска страна, хиляди са жертвите и от българското опълчение, а Руско-турската война е нямало да се случи, ако една година преди това не е избухнало Априлското въстание.

Децата попиваха с блеснали очи всяка дума, задаваха въпроси, следваха примера за това как се отдава чест с оръжие и се снимаха за спомен, хванали оръжието, с което е била освободена българската земя.

Елка Маслянкова, съпруга на един от четиримата основатели на музея, разказа на децата за възникването на селището, бита на самоводчани и тяхното препитание, показа им предмети от ежедневието на хората в миналото и препоръча да проведат с учителите си краеведски проучвания за известните самоводчани, дали своя принос не само на България, но и на света.

Директорът на училището Йордан Джартов благодари на кмета за предложението децата да разгледат уникалната експозиция, събирана цял един живот, и приветства идеята инициативите в тази насока да продължат. 


Ключови думи
Маслянкови музей Самоводене
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати