Събота, 01 Oct 2022
            
Икономика

Област Велико Търново е на 16-то място по размер на работната заплата

  02.03.2020 09:47
Област Велико Търново е на 16-то място по размер на работната заплата

По предварителни данни на отдел „Статистически изследвания - Велико Търново”, наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на декември 2019 г. намаляват с 0.8% спрямо края на септември 2019 г. и са 66.9 хиляди. Спрямо края на предходното тримесечие най-голямо намаление на наетите се наблюдава в дейност „Административни и спомагателни дейности” - с 12.3%. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в икономическа дейност „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - с  13.3%.
В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - съответно 26.9 и 14.9%.
В края на декември 2019 г. в сравнение с края на декември 2018 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение намаляват с 1.2 хил., или с 1.7%. Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в дейност „Преработваща промишленост” - с 1.0 хиляда, а най-голямо увеличение в дейност „Строителство” - с 0.5 хиляди. В процентно изражение намалението е най-значително в „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - с 12.4% и „Добивна промишленост” - с  8.3%, а най-голямо увеличение е регистрирано в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - с  31.1%.
В края на четвъртото тримесечие на 2019 г. в частния сектор са работили 68.0% от всички наети в област Велико Търново.
Средната брутна месечна работна заплата за октомври 2019 г. в областта е 1008 лв., за ноември - 999 лв. и за декември - 1031 лева.
През четвъртото тримесечие на 2019 г. средната месечна работна заплата в областта е 1013 лв., като спрямо предходното тримесечие е по-висока с 39 лева, но е с 300 лв. по-ниска от средната за страната (1313 лева). В сравнение с останалите области в страната по равнище на работна заплата област Велико Търново се нарежда на 16-то място.
Най-голямо намаление на средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2019 г. спрямо предходното трето тримесечие - с 4.3%, е регистрирано в икономическа дейност „Финансови и застрахователни дейности”, а най-голямо увеличение се наблюдава в дейност „Образование” - с 13.2%.
През четвъртото тримесечие на 2019 г. средната месечна работна заплата в област Велико Търново нараства с 11.4% спрямо четвъртото тримесечие на 2018 година.
Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през четвъртото тримесечие на 2019 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1 452 лева и „Държавно управление” - 1 271 лева.
И през това тримесечие най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство” - 647 лева, „Култура, спорт и развлечения” - 767 лева.
Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2019 г. в обществения сектор нараства с 12.7%, а в частния сектор - с 10.6%.

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамиката на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия. Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак - 28 административни области, икономическа дейност по КИД - 2008, размер на предприятието според броя на наетите лица.
Методологията на тримесечното наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, както и актуални данни, могат да бъдат намерени на интернет сайта на НСИ – www.nsi.bg.


Ключови думи
заплата
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати