Понеделник, 15 Мар 2021
            
Спорт

Мохамед Али надъхва боксьорите на „Локомотив”

  28.02.2020 13:47
Мохамед Али надъхва боксьорите на „Локомотив”

Тренирай като шампион. Аз съм най-великият. Надъхващите изречения на един от най-великите боксьори от близкото минало – Мохамед Али, и сцени от победите му на ринга виждат ежедневно боксьорите на „Локомотив”. С неговия пример момчетата и момичетата се вдъхновяват, за да преодолеят трудностите пред всеки готвещ се за победи състезател. Новата спортна зала на боксьорите е изрисувана със сцени от живота на Мохамед Али по идея на президента на клуба Анастас Начев. Най-ентусиазираните момчета пък продължават да работят по клубната стилистика, разработвайки лога и емблеми, с които да подкрепят „Локомотив” не само в бокса, но и в другите спортове.

Четири месеца, след като боксов клуб „Локомотив” се нанесе в новия си дом, треньорите се радват на значително подобрена форма на своите възпитаници. Просто тук имаме всички условия, за да тренираме комплексно – за сила, издръжливост, техника и т. нат. Залата е разпределена на сектори, в които момчетата и момичетата могат да работят по различни елементи от подготовката. Създадени са им и добри битови условия, така че от тях се иска само да имат достатъчно желание и воля да понесат наистина тежките тренировки, споделя старши треньорът Захари Мутафчиев. Много са полезни и спаринг срещите, които правят с клуб „Ивайло” на Евгени Донев във Велико Търново. Така за няколко месеца младите надежди на „Локо” видимо израстват и очакванията за успехи са съвсем реалистични.

Винаги съм казвал, че един клуб се гради минимум 5, дори 10 години. През това време децата, които са започнали в началото, преминават при мъжете и успехите им увличат следващите поколения. В „Локомотив” това стана много по-бързо. Най-вече заради усилията на президента ни, а и заради помощта, която получаваме от местната управа и ръководството на Спортната зала. Големият проблем пред нас е да задържим и да мотивираме тези деца да работят здраво и да издържат на предизвикателствата пред един спортист, казва Захари. Най-трудното в спорта е не просто да откриеш талантливи деца, а да ги задържиш, след като видят колко е тежко на тренировки, колко бавно и с много усилия идват успехите. В бокса това е особено трудно. Много хлапета идват с желанието да удрят и да бъдат победители. Но малко издържат, когато разберат, че и те ще бъдат удряни и че ще пролеят адски много пот в безкрайни тренировки, преди да им вдигнат ръката в края на някоя среща. Ако успеем да направим това – да привлечем деца, които да са готови да направят тези жертви, горнооряховският бокс ще има големи успехи, казва Захари.

В момента в клуба тренират 12-15 момчета и момичета, които са картотекирани за държавни първенства в различните възрасти. Отделно са любителите, които поддържат форма с мъжествения спорт. „Локо” има състезатели в почти всички възрасти, така че по това време на годината има състезание почти всяка седмица. Тази седмица на републиканския ринг дебютира 13-годишната Диляна Петрова, която се изправи срещу 3-4 години по-големи съпернички на Държавното за девойки в Русе. Диляна загуби своя дебют, но направи много добър мач и ако продължи да тренира, успехът ще дойде, смята помощник треньорът на „Локо” Борислав Иванов, който придружаваше момичето на Държавното.

Следващата седмица шестима „локомотивци” заминават за първия кръг от Държавното лично отборно първенство за юноши и купа „България” в Ямбол. Четирима от тях са пълни дебютанти, но пък от двама се очакват не само добри игри, но и медали, каквито те вече са печелили. 15-годишният Виктор Костов има една републиканска титла. Той е сред лидерите на „Малките булдози”, както приятели наричат подрастващите боксьори на „Локо”. Виктор ще излезе в спор за титлата в кат. до 60 кг. Големи са очакванията и към Йоан Стефанов в кат. 42 кг, който има сребърен и  бронзов медал от първенството миналата година. Двамата се смятат за опитни състезатели. За тях това ще е четвърто голямо състезание, така че надеждите са да осребрят опита си и добрата си подготовка на ринга в Ямбол.

Дебютантите са Николай Мирчев до 52 кг., Александър Кольовски до 54 кг., Християн Щирков до 50 кг и Кристиан Петров до 63 кг. И четиримата нямат много опит, но имат голямо желание да се наложат в отбора.

В началото на април е шампионатът при мъжете и ученическото първенство, където „Локомотив” също ще има свои представители.

На ринга се връща и един от най-успешните юноши на „Локо” до преди две години – Давид Добрев. Давид беше свалил ръкавиците и не тренира повече от година, но сега отново е в залата и вече ще представя „Локо” при мъжете.

След това в битка ще влезе най-малкият от групата, който обаче има най-много опит. Енчо Стефанов ще се бие на Ученическото първенство. Той още няма 14 години, но има 3 години яки тренировки и 7-8 състезания зад гърба си. Миналата година стана държавен шампион в своята възраст.

Медалите са хубаво нещо, но те не са най-важното. Винаги им казвам, че искам от тях не толкова да спечелят на всяка цена, а да играят правилно, да мислят, да покажат, че е имало смисъл от тренировките и че са научили нещо. Не съм от тези, които се радват на медал без битка. Желанието ми е моите състезатели да се влагат и така да вървят напред. Искам от тях да бъдат екип, да се подкрепят. И на първо място искам да са хора. Убеден съм, че нашият спорт променя характери и прави момчетата и момичетата по-добри. По-добри един към друг и към себе си, казва Захари Мутафчиев.

Дни преди първенството малките булдози блъскат яко в залата и под триумфиращия поглед на Мохамед Али се готвят за едно голямо предизвикателство – да влязат в битка с най-добрите в тяхната възраст. Успех за боксовия клуб ще бъде, ако тези момчета, дори и да не вземат медалите сега, запазят своя хъс и продължат да се готвят със същото желание за следващите битки.

Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
бокс
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати