Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Общество

Край на шумните купони в заведенията до малките часове

  26.02.2020 19:43
Край на шумните купони в заведенията до малките часове

 Всички обекти за търговия и услуги на територията на община Велико Търново отново трябва да си вадят документ за работно време, като за целта ще подават заявления в кметството. Общината ще одобрява времето, през което магазини, заведения, ателиета, павилиони ще са отворени за клиенти. Това неудобство за търговците беше отменено в началото на 2019 г., но заради промяна в Закона за защита от шума в околната среда се налагат промени в Наредбата за търговската дейност и преместваемите съоръжения на територията на община Велико Търново.

Общината вече определи часовете, в които трябва да се пази тишина

Те са от 14 до 16 часа и от 23 до 8 часа, независимо дали е делник или празник. Отнася се за живущите, за ремонти, строителни дейности, както и за работата на заведенията. Промените в Наредбата, отнасящи се за работното време на увеселителните заведения и такива за обществено хранене, особено в жилищните квартали, регламентират, че те трябва да приемат клиенти за периода от 1 април до 31 октомври (летен) - от 6 до 23 часа и за периода от 1 ноември до 31 март (зимен) - от 6 до 22 часа. По изключение работното време може да се удължи до 24 часа през зимата и до 1 часа през летния сезон.

Дискотеките, нощните барове, както и хотели, игрални зали, интернет зали, зали за хазартни игри и други подобни могат да работят с удължено работно време от 23 часа до 6 часа за период от 1 април до 31 октомври /летен/ и от 22 часа до 6 часа за период от 1 ноември до 31 март. Всички тези промени ще се гласуват на утрешната сесия на Общинския съвет – 27 февруари.

Глобите за нарушителите на тишината са солени – от 100 до 500 лв. за физическите лица, а едноличните търговци и юридическите лица ще бъдат санкционирани с от 500 до 2500 лв.

Петима инспектори, назначени в ОП „Зелени системи”, ще следят дали се спазват разпоредбите относно шума, както и за нерегламентирано изхвърляне на боклуци, вандалски прояви, дали домашните любимци се разхождат на определените за целта места и др. Те ще обикалят не само във Велико Търново, но и в селата.

Ана Райковска

 


Ключови думи
шум работно време наредба Община Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати