Събота, 01 Oct 2022
            
Общество

Посланикът на Северна Македония посети Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“

  25.02.2020 09:31
Посланикът на Северна Македония посети Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“

Посланикът на Република Северна Македония Н. Пр. Марян Гьорчев посети Велико Търново по покана на младежката организация на ВМРО.

Програмата на висшия дипломат номер 1 на западната ни съседка включваше изнасяне на публична лекция на тема: „Бъдещите македоно-български отношения“ и посещение на Професионална гимназия по туризъм „Д-р „Васил Берон“.

В гимназията, по стара българска традиция, бе посрещнат с хляб и сол от възпитаници на училишето. В непринуден разговор с част от ръководството на гимназията той бе запознат с условията и вида обучение, специалностите, броя ученици, обучаващи се в училище, различните конкурси, в които традиционно участва училището, както и доброто развитието на договорни отношения с училища в Охрид и Болград, след което се срещна с ученици в специализирания кабинет по сомелиерство.

За спомен от гостуването си в гимназията, посланик Гьорчев получи подаръци от ръководството - бутилка вино, произведено от местен сорт грозде и авторска икона, с изобразени на нея Велико Търново и Рилския манастир, като символи на поклонническия поход през 2019 г. по пътя на мощите на Св. Иван Рилски.

„Аз съм роден във винарски край. В нашия регион Тиквеш също имаме специални вина и ви обещавам, че ще помоля да подготвят и да ви изпратя сомелиерски рецепти за наши македонски вина. А по дипломатическата поща ще изпратя подарък за училището някои наши специални сортове домашни вина, като  „Вранец“, което е като :Гъмзата“ и вашите местни сортове.“, каза в отговор за даровете македонският посланик.

Учениците подариха на дипломата аудио книга на гимназията, със заглавие „55 усмивки“, съдържаща 55 стихотворения от 29 автори, и диск с пъзели и интересни факти за всички столици на културата за периода 2007 – 2021 г.

За довиждане си пожелаха здраве и да се срещат отново, по различни образователни програми и на македонска, и на българска земя.

 


Ключови думи
македонският посланик Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати