Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество

Областният управител върна решението за безплатна ясла в Лясковец

  23.02.2020 09:16
Областният управител върна решението за безплатна ясла в Лясковец

Дебатите за отпадането на таксата за детската ясла в Лясковец ще продължат и на следващото заседание на ОбС, след като областният управител върна решението за отпадането й. Мотивите на юристите на Областна управа са, че не са спазени всички процедури, нужни за промяна на общинска наредба – не са публикувани на сайта предложенията и възраженията по предложението, няма финансова обосновка и др. Затова и решението за изменение в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цените на услугите в Община Лясковец е върнато за ново обсъждане в Общинския съвет. Така че то отново ще бъде внесено на предстоящата сесия заедно с поправките, поискани от Областна управа.

Предложението за отпадане на таксите за детската ясла бе внесено преди Нова година от общинската съветничка от БСП Емилия Жилиева. То срещна остра съпротива от кмета д-р Ивелина Гецова, но на сесията в края на януари бе прието с гласовете на съветниците от ЗС „Ал. Стамболийски”, „БСП за България” и „Демократична България”.

Промяната се отнася за единствената детска ясла „Мир” в общината и годишният разход, с който ще се нагърби допълнително Общината е около 10 000 лева.

По всяка вероятност мнозинството в ОбС отново ще гласува за отпадане на таксите. Тъй като д-р Гецова пък продължава да твърди, че такова решение е незаконно и нецелесъобразно, ще трябва да го оспорва в Съда. При толкова изострени отношения между кмета и екипа му от една страна и мнозинството в ОбС от друга, съдебните разправии няма да учудят никого и едва ли ще приключат само с таксите за детската ясла.


Ключови думи
детска ясла лясковец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати