Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Трябва винетка за пътя между Първомайци и Горна Оряховица и Горна Оряховица и Лясковец

  22.02.2020 10:38
Трябва винетка за пътя между Първомайци и Горна Оряховица и Горна Оряховица и Лясковец

Независимо от кратките разстояния между табелите на Първомайци и Горна Оряховица и между Лясковец и Горна Оряховица, пътуващите по тези пътища трябва да имат винетка. Друг е въпросът дали някой ще проверява точно в тези участъци или контролните органи ще продължат да си затварят очите, както беше досега.

Списъкът с пътищата от републиканската пътна мрежа, които са платени, бе приет от Народното събрание и публикуван още в началото на 2019 г. В този списък фигурира и отсечката Първомайци – Горна Оряховица – Лясковец, която е част от второкласния път II-53. Досега обаче доста шофьори, които ползват колите си само, за да ходят на работа в някое от трите населени места, не си купуваха винетка. Общо взето по тези участъци проверки не са правени досега, много е вероятно и след влизане в сила на новата система за контрол, да няма такива. Със сигурност камери за засичане на винетки по пътя в този му отрязък няма, едва ли за толкова кратки разстояния ще се появят и мобилни групи. Но това все пак е затваряне на очите, което може да бъде прекратено във всеки един момент. Защото по закон преминаването на един Александровски мост откъм Първомайци и петдесетина метра до Лясковец от другата са си платени.

Какво казва Националното ТОЛ управление по случая. Ето дословно отговора на въпроса ни трябват ли винетки по двата отрязъка от пътя.

„Пътна такса на база изминато време – е-винетка се дължи за всички пътища, част от републиканската пътна мрежа, които са извън урбанизираните територии, обозначени със знаците Д11 и Д 12 (за начало и край на населено място).

През село Първомайци, град Горна Оряховица и град Лясковец преминава второкласният път II-53, който е част от платената републиканска пътна мрежа. За участъците от пътя, които са извън урбанизираната територия, следва да се плати винетна такса. Община Горна Оряховица и Община Лясковец нямат споразумения с АПИ за поемане на ангажимент за поддържане на републиканския път в конкретните участъци срещу изваждане на пътните отсечки от списъка на републиканските пътища, за които се дължи винетка.

Камерата на пътя в село Първомайци отчита единствено трафика на превозните средства.”

АПИ няма нищо против да се откаже от събирането на винетните такси, ако общините поемат грижата за тези пътища. Това между другото се отнася и за другите пътища в общината – пътя през Арбанаси до Търново, до Долна Оряховица и т.нат. Но това означава общините да поемат почистването и поддръжката на тези участъци, за което те нямат средства. Ако това стане, ще трябва да се повиши местния данък за колите, което пък едва ли ще се хареса на някого. Още повече, че повечето шофьори ползват колите си и за по-далечни пътувания и са принудени да си купят винетка. Определено няма да е справедливо те да бъдат натоварени с винетка и по-висок местен данък, за да може една малка група да пътува до работа с кола без винетка.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
винетка Първомайци Лясковец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати