Петък, 30 Сеп 2022
            
Култура

Библиотеката и изд. „Хермес” възкресяват за нов прочит книга за Царевград Търнов, писана преди 90 години

  20.02.2020 16:25
Библиотеката и изд. „Хермес” възкресяват за нов прочит книга за Царевград Търнов, писана преди 90 години

По случай Празника на Велико Търново – 22 март, издателство „Хермес”, съвместно с РБ „П. Р. Славейков” издават книгата на Любомир Владикин „Царевград Търнов. Пътни картини, легенди и видения. Тя е писана още през 1927 г., но на днешните бъдещи читатели ще бъде предложен оригиналния текст с осъвременен правопис. Днес в Библиотеката, издателят Стойо Вартоломеев, който е в старата столица по повод премиерата на най-новата книга на Ивинела Самуилова, донесе още „топъл” проекта за корицата.

„Това е книга за историята на Търново, писана преди повече от 90 години от Любомир Владикин – една много интересна личност в българската история. И голям почитател на Търново. Във връзка със 130-годишнината на Регионалната библиотека искахме да осъществим една обща идея и започнахме да работим по този проект. Библиотеката ни съдейства с много стари снимки на града, които притежава. Защото някои от архивните снимки в първото издание нямаше как да ги вкараме в книгата. Публикуваме и картини на търновски художници. Понеже не успяхме за юбилея на Библиотеката, сега ще то направим за Празника на Велико Търново – 22 март, сподели за Regnews Стойо Вартоломеев.

В известен смисъл книгата се издава благотворително. 100 екземпляра от нея ще бъдат подарени на талантливи великотърновчета. „Иска ни се тази книга да стигне до повече млади хора. Имах една великолепна идея, която не знам дали ще може да се осъществи: зрелостниците, които завършват във Велико Търново и им предстои да тръгнат по широкия друм на света, хубаво е освен дипломата да получат и тази книга за спомен. Да имат една реликва до себе си, защото „Царевград Търново” е с голямо преклонение пред старата столица, а и е с богата фактология. Партньорството ни с Регионалната библиотека е много добро и резултатът е налице”, каза още издателят.

В книгата са включени предговор от Иван Александров, коментар-послепис от Ния Радева и речник на старите думи.

 Една търновска история, пренесена от едно пловдивско издателство. Специалното издание е посветено на обявяването на Велико Търново за „Историческа и духовна столица на България”.

Ана Райковска

 


Ключови думи
Библиотеката издателство "Хермес" Владикин
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати