Неделя, 02 Oct 2022
            
Други

Община Велико Търново забавя темпото с Генералния план на движението

  19.02.2020 13:51
Община Велико Търново забавя темпото с Генералния план на движението

„Няма да бързаме с Генералния план на движението на Велико Търново. Градът не е имал такъв от толкова години, може още да почака. Но няма да позволим безумия”, заяви за Regnews зам.-кметът Георги Камарашев. Реакцията му е в отговора на въпроса ни дали ще бъде подкрепено предложението двете главни улици – „България” и „Никола Габровски” да станат еднопосочни. След като в сайта публикувахме  предпроекта, стотиците негативни мнения в социалните мрежи на практика свършиха работата на едно предварително обществено обсъждане. Явно от Общината са взели предвид това, защото г-н Камарашев каза още, че с този предпроект ще бъдат запознати максимален брой хора.

Разширен състав на Експертния съвет, свикан при главния архитект Николай Малаков, който ще разглежда предпроекта на Генералния план за движението на Велико Търново, се събира на първото си заседание на 26 февруари, научи Regnews. Най-вероятно, на това първо заседание участниците само ще се запознаят с предпроекта, а после ще имат 2 седмици срок да отправят писмени предложения по него.

„Предпроектът ще бъде качен в сайта на Общината и всеки един от гражданите ще може да даде мнението си, но официално, с името си. Ще бъде разпратен до училищата и детските градини, до всички институции. Ще го пратим и индивидуално на общинските съветници, както и до комисиите в Общинския съвет. Да се запознаят предварително и да дебатират, за да не стане една политическа говорилня. До 30 март всички ще трябва да дадат писмените си становища. Те ще дойдат при нас в Комисията по транспорта, а ние ще отделим един ден да ги огледаме, като ще отчетем абсолютно  всички мнения. Ще ги вкараме и в Експертния съвет на второ заседание. Предложенията ще бъдат подредени по приоритети и ще направим окончателното становище на Общината. След като го съгласуваме с кмета, ще го пратим в Общинския съвет”, уточни процедурата г-н Камарашев.

Очаква се Общинският съвет да го гледа през април. Ще го представи Георги Камарашев,  като ще настоява всяко предложение, залегнало в предпроекта, да бъде гласувано по отделно, обясни той. След решението и на Общинския съвет всички препоръки ще бъдат дадени на авторите за поправка.

Дали новият вариант ще съдържа само разумни предложения ще разберем на общественото обсъждане.

Ана Райковска  

      

 

 


Ключови думи
предпроект Община Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати